Last news in Fakti

23 Май, 2016 00:00 1 004 1

Химици измерват дали филмът е интересен

  • химици-
  • филм-
  • киносалон-
  • интересен-
  • майнц-
  • зрители-
  • анализ

При напрегнати сцени зрителите се напрягат, вълнуват се и дишането им се учестява

Химици измерват дали филмът е интересен - 1
Снимка: БТА/ AP

Издишаният въздух в киноосалона показва дали дадена филмова сцена e увлекателна, смешна или скучна за публиката. Учените от Института по химия „Макс Планк“ и от Университета „Йоханес Гутенберг“ в Майнц са разгадали пробите от аромати по време на кинопрожекции с помощта на специални уреди за анализ. 

Те показват, че при напрегнати сцени зрителите се напрягат, вълнуват се и дишането им се учестява. Вследствие на това се повишават стойностите на въглеродния диоксид в издишания въздух в кинозалата, се казва в съобщение на „Макс Планк, цитирано от ДПА. Химичните сигнали били толкова еднозначни, че от тях можело да се направи извод за филмовата сцена.

Екипът включил в изследването 16 филма, сред които са „Хобитът“ и „Тайният живот на Уолтър Мити“. С помощта на измервателни уреди в техническото помещение на една кинозала са установени около 100 различни химически компонента в отработения въздух. На всеки 30 секунди се прави измерване. 

Преди това изследователите са определили отделните филмови сцени според това дали съдържат комични елементи, диалог или борба. „Химичният подпис на „Игрите на глада“ беше много еднозначен, измервахме го отново и отново при различна публика“, обяснява Джонатан Уилиамс, специалист по химия на атмосферата в Института „Макс Планк“. В момента, когато героинята се бори за живота си, определени стойности всеки път значително се повишават. Учените споделят за резултатите в специализираното издание „Scientific Reports“. 

Според тях хората издишат над 800 химични съединения в съвсем малки количества. Тези молекулярни следи в издишания въздух могат да бъдат онагледени. Според изследователите подобни измервания биха могли да са от полза например за рекламната индустрия. По този начин бързо и обективно можело да се измери въздействието на определени емоционални послания върху група хора. 

С помощта на дишането в бъдеще вероятно биха могли да се правят изводи за обмяната на веществата. Все още обаче в голяма степен било неизвестно при какви биологични процеси какви молекули биха се образували. Помощ при анализа химиците са получили от специалистите по информатика в Университета в Майнц. 

При напрегнати и смешни сцени химичният сигнал бил статистически еднозначен, обяснява Щефан Крамер от Института по информатика. Неговият екип очаквал с нетърпение продължението на изследването. В момента се анализират данните от „Междузвездни войни“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 химичният сигнал

    0 0 Отговор
    Хм, тея ако почнат да изследват реакцията на гледащите порнофилми и ще бръкнат в здравето на индустрията.