Last news in Fakti

6 Юни, 2016 00:31 10 345 3

Какво се случва с нас при "разбито сърце"?

  • центрове-
  • сърце-
  • любов-
  • тяло
Какво се случва с нас при "разбито сърце"? - 1
Снимка: shutterstock.com

Научно доказано е, че при влюбване се активират центровете на мозъка, които са активни и при зависимостите, т. е. чувството е като да си пристрастен към кокаина. Ето защо, когато връзката не потръгне и човек остане с разбито сърце, болката е много силна, понякога дори се усеща като физическа.

Синдромът на разбитото сърце не е просто израз, а състояние на ума и тялото, което дава силни „странични ефекти“. Ето и кои са те:

Понижено настроение и чувство за самота – И при двата пола се открива този симптом след раздяла. Нивата на хормоните допамин и адреналин се покачват, което означава, че човек трябва да си създаде нови навици, за да запълни вече появилите се липси, от старите, изградени с другия човек.

Депресия – Това е следващата фаза и при двата пола, тъй като допаминът (който създава чувството за „награда“ при виждането на любимия човек) вече е в намалено количество в тялото.
Намалена мотивация – И мъжете, и жените признават, че това е третото най-често срещано усещане след раздяла. Заради пониженото настроение и самочувствие човек не иска да влага усилие в нищо.

Чувство на раздразнителност и стрес – Пониженото количество допамин и повишеният адреналин означават, че човек не може да се справи с нещата както иска и вече не се чувства удовлетворен от живота.

Липса на апетит – И двата пола се сблъскват с този „страничен ефект“. Хормонът на стреса кортизол се покачва, което води до повишаване на кръвната захар, а адреналинът забавя функциите на храносмилателната система и човек не се чувства гладен.

Инсомния – Жените страдат по-често от нея, отколкото мъжете, тъй като са обсебени от постоянни мисли дали са взели най-правилното решение, дали е можело да променят нещо и т. н. Тези мисли увеличават нивата на адреналин в тялото и затова мозъкът не може да изключи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 промил терапевт

    4 0 Отговор
    C2H5OH лекува всичко след 3-я промил! Предозировката води до безсмъртие!
  • 2 Косматия

    5 0 Отговор
    Тва е тъй само в ученическите години.
    После човек се учи да му е през оная работа за некакви си там носителки на отвори за кеф между краката. :D
  • 3 BMW

    4 0 Отговор
    Този синдром го има при всяка възраст , много е трудно в такъв момент човек да се владее . Затова си мисля , че не е важно да влагаш чувства , важното е да чувстваш влага .