17 Юни, 2016 04:45 1 698 0

Клиника ще лекува артериалната хипертония

  • клиника-
  • лекува-
  • артериалната-
  • хипертония

Европейското дружесто по хипертония (European Society of Hypertension - ESH) сертифицира Клиниката по вътрешни болести към УМБАЛ „Св. Анна“АД-София, като един от трите центрове в България, където най-ефективно се изследва и лекува артериалната хипертония.

Сертифицирането на центрове по хипертония е 10 годишна инициатива на ESH и е признание за високо ниво на диагностични и терапевтични възможности за всяко лечебно заведение.

Над 2 млн. бългapи страдат от apтepиaлнa хипepтoния, coчи cтaтиcтикa нa здpaвнoтo миниcтepcтвo. В Евpoпa стpaнaтa ни e нa eднo oт първите мecтa пo cмъpтнocт oт инфapкт и инcyлт, зa кoитo pиcкoв фaктop e именно виcoкoтo артериално нaлягaнe. Това се обяснява с ниската честота на контролиране на хипертонията. У нас прицелното артериално налягане е постигнато само при 37% от лекуваните хипертоници.

Създаването на подобни центрове по артериална хипертония е стратегия на ESH за постигане на по-висок контрол на артериалното налягане и от там за редуциране честотата на миокардния инфаркт и мозъчен инсулт.

Началник на Клиниката по вътрешни болести е професор Димитър Раев, дмн. е почетен член (Fellow) на Европейското Кардиологично Дружество. Председател е на Работната Група по Хипертония към Българското Дружество по Кардиология и е дипломиран Европейски специалист по хипертония.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА