Last news in Fakti

16 Юни, 2016 21:00 4 832 4

Откриха атропин в кръвта на натровеното с гъби семейство

  • гъби-
  • семейство-
  • кръв-
  • атропин

Засега не може да се каже категорично дали отровата е била в гъбите

Откриха атропин в кръвта на натровеното с гъби семейство - 1

В кръвта на семейството, което се натрови след консумация на гъби, е открит токсина атропин, съобщиха от „Пирогов”. От спешния център не могат да кажат дали отровата е била в гъбите – атропин може да има в много продукти.

Състоянието на натровените вече е стабилизирано. 

Жена, съпругът й и баща й бяха приети вчера в „Пирогов” с хранително отравяне. И тримата са яли яхния със заешко и гъби, купени от „Кауфланд”.

24 часа след като стана ясно за инцидента от Агенцията по храните все още не могат да кажат отровни ли са гъбите или не. У нас няма лаборатория, която може да ги изследва. Ще изпратят пробите в лаборатория в Германия, за да се установи какъв е проблемът. И ако няма проблем в гъбите, ще се тръгне в друга посока - ще се изследват останалите храни, които са консумирали семейство Скерлеви.

Според агенцията отговорността за проблемен продукт е на производителя. От „Кауфланд” съобщиха че това е полската фирма „East Mushrooms”, а доставчик е "Русев и Русев Син" ЕООД.

„Основните ми производители се занимават с това от 30 години и никога не съм имал подобен проблем. Продавам и в Германия, Полша, Великобритания, Гърция, Кипър - в цяла Европа. Всяка седмица изнасяме за България между 30 и 40 тона гъби”, коментира за bTV Валдемар Горни, представител на полската фирма.

Следващата седмица Горни пристига в България. А доставчикът тук допуска дори това да е саботаж. В склада му все още има полски гъби

„Някой е внесъл нещо отровно, подхвърлено, за да се получи точно този прецедент при положение че за 7-8 дни примерно сме продали 15-20 тона гъби и само трима човека се натровиха от гъби, а всички останали които са яли няма никакъв проблем”, казва Руслан Русев.

Ако се наложи, Агенцията за безопасност ще изследва и останалите продукти от гъбената яхния.

Производителите на гъби са категорични, че няма как при култивираното им отглеждане да има отровни екземпляри.

Единственият вариант ядлива гъба да се окаже отровна е при диво растящите, ако печурката е расла в близост до отровна.

От агенцията по храните коментираха, че когато отровна гъба стои в щайга при другите печурки, тя не може да ги зарази.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 TODOR STOYANOV

    0 0 Отговор
    АТРОПИН Е АЛКАЛОИД, КОЙТО СЕ ИЗВЛИЧА ОТ БИЛКАТА "ЛУДО БИЛЕ" ИЛИ ДРУГИ РАСТЕНИЯ, КОИТО ГО СЪДЪРЖАТ!МАЛКО КОЛИЧЕСТВО ОТ НЕГО ПРЕДИЗВИКВА ДЕЛИРИУМ, ПОЛЗВА СЕ СЪЩО КАТО АНТИДОТ И ЗА ОТПУСКАНЕ НА ГЛАДКАТА МУСКУЛАТУРА!10мл. СТРУВАТ ОКОЛО 1лв., ПРОДАВА СЕ В АПТЕКИТЕ...ДОСТЪП...ПО ПРЕЦЕНКА НА АПТЕКАРЯ
    ЦЕЛЕНАСОЧЕНОТО МУ ИЗПОЛЗВАНЕ МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ЛЕТАЛНИ ПОСЛЕДИЦИ АКО Е НАД 100мл.ВРЪТНЕТЕ СИ КАМЕРИТЕ, ВИЖТЕ СИ ЛОГИСТИЦИТЕ, ОГЛЕДАЙТЕ ПЕРСОНАЛА СИ(ОСОБЕНО ТЕЗИ, КОИТО СТЕ ИЗГОНИЛИ)...НЯКОЙ МОЖЕ ДА ВИ НАКАРА ДА ПИКАЕТЕ В ШИШЕ...
  • 2 бай Иван

    0 0 Отговор
    Не сме и очаквали друг резултат!
  • 3 АВК

    0 0 Отговор
    В Германия ще се установи ,че утровата не е от гъбите закупени в Кауфлананд .
    Много е вероятно Кауфланд да изисква обезщетение за извършената антиреклама.
  • 4 дърти гейм

    0 0 Отговор
    Ами много ясно, че не е проблема в гъбите, ама се намериха хора да очернят Кауфланд, колко льош бил капиталистическия магазин, а преди това мутренските шопове с високите цени повече ви кефиха.