Last news in Fakti

22 Юни, 2016 17:53 1 402 0

Девет деца получиха одобрение за лечение в чужбина

  • фонда-
  • лечение-
  • деца-
  • чужбина

На днешното заседание на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца бяха разгледани заявленията на 67 деца

Девет деца получиха одобрение за лечение в чужбина. На днешното заседание на Обществения съвет към Фонда бяха разгледани заявленията на 67 деца.

14 продължават лечението си в чужбина, а 28 бяха насочени за лечение в България. Седем не са одобрени от външни експерти. Общественият съвет взе решение децата с детска церебрална парализа да бъдат лекувани в Сърбия по метода на "Улзибат".

За един от случаите, който е извън компетентността на Фонда, бе взето решение да се потърси мнението на министър Петър Москов.

Преди заседанието председателят на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ заяви, цитиран от БНР: "Аз съм лекар, педиатър съм. Мога да преценя кога има проблем, който реално е спешен и кога не е спешен. Гаф с дете може да стане, но не заради това, че Фондът нещо е забавил, за голямо съжаление. Защото интересът на българските деца е не всичко да се прави джаста-праста и само по административен път, за да видим, че всичко е наред, а да може по същество да бъдат решавани техните медицински проблеми. И когато за голямо съжаление част от тези деца идват с една документация, безобразна, медицинска, понякога, какво да правим ние? Как да взимаме решения? Аз съм човек на възраст. Бях помолен в този момент да помогна, такава ми е мисията и това правя. Оттам нататък какви са операциите, има си други органи. Какво е станало, какво не е станало, аз не мога да коментирам. Каквото и да е казал господин министърът, едва ли ще се приема правилник, който не е по правилата, в такъв смисъл, че един правилник за да се направи, той се слага на сайта на министерството за публично обсъждане. Работим по принцип по някакви точки от правилника, обсъждания има, което е нормално."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА