Last news in Fakti

15 Август, 2016 07:45 2 593 0

Нямаме време за спорт? Да почистим тогава

  • чистене-
  • упражнения-
  • спортуване-
  • здраве
Нямаме време за спорт? Да почистим тогава - 1
Снимка: shutterstock.com

Въпреки че често ни тежат всекидневните задачи у дома, грижата за къщата помага на хората да живеят по-дълго. Така поне смятат специалисти, участвали в общо изследване, чиито резултати са публикувани в сп. "British American Journal".

Според проучването, градинарството и чистенето с прахосмукачка помагат на човек да не се разболее от поне два вида рак - на гърдата и дебелото черво, а също предпазва от диабет, сърдечносъдови болести и инсулт.

Все пак специалистите уточняват, че общата физическа активност не трябва да е под 5 до 7 пъти по-висока от минимума, препоръчан от Световната здравна организация (СЗО). От там изискването е човек да стига поне 600 минути метаболитен еквивалент. Той се равнява на 150 минути бързо ходене или 75 минути бягане в седмицата.

Добри за физическата активност са 10 минути изкачване на стълби на ден, 15 минути чистене с прахосмукачка или грижа за градината около 20 минути.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА