Last news in Fakti

16 Август, 2016 20:13 1 258 2

Спряха лечение на деца с церебрална парализа

  • деца-
  • церебрална парализа-
  • лечение

Единствената болница за рехабилитация намали приема на пациенти

Спряха лечение на деца с церебрална парализа - 1
Снимка: bTV

Единствената у нас специализирана болница за рехабилитация на детска церебрална парализа, спря да приема пациенти. Причината е, че лимитът й е намален с 1/3, съобщи bTV.  

От 25 години лечебното заведение всеки месец се грижи за около 100 малки пациенти. През юни миналата година от Здравната каса намаляват с 1/3 бюджета на болницата. По този начин  вместо за досегашните 100 започват да плащат едва за 70 хоспитализации на месец.

Повече от година лечебното заведение работи на загуба и всеки месец надхвърля с десетки хиляди бюджета си. От този месец парите не стигат вече дори за заплати, затова още в средата на месеца от болницата спират приема на пациенти.

Пропускане на рехабилитацията дори един месец е немислимо за майката на Християна. Всеки месец семейството пътува от Хасково заради процедурите. Хриси е диагностицирана с детска церебрална парализа (ДЦП), когато е на четири.    

„ Аз съм постигнала голям успех с нея, имаме напредък, но това са ежедневни усилия. Сега съм тук август, после ми казаха, че трябва да дойда чак ноември. Така губим напредъка си. Просто убиват нашите деца”, категорична е майката Милена Каралиева.

Ако Хриси е сред приетите за рехабилитация поне този месец, то малката дъщеря на Деница няма същия късмет. Заради смущение в моториката на крака се налагат процедури по кинезетерапия, електростимулации на мускулите и вестибуларно стимулиране. Сега детето не е на тези процедури, тъй като няма места.

Вече има списък на чакащите. Сред пациентите на болницата са и много недоносени новородени, близнаци и кърмачета, за които рехабилитацията сега може да намали риска от увреждания в бъдеще.

„Цената на тази клинична пътека се повиши и много частни болници се навързаха за кранчето, изведнъж НЗОК съвсем пасивно ми отрязаха бюджета от 90 хил. на 60 хил.”, обясни доц. Иван Чавдаров.

От болницата сезират многократно Касата и здравното министерство. Отговорът идва едва днес. Искането ще бъде парите, които се плащат на тази болница да бъдат изведени в централно управление на Касата - така се плащат раждания, хемодиализа, онкология. „Това е проблем, не може да бъде лимитиран”, коментира д-р Бойко Пенков.

От Здравната каса заявиха за bTV, че извършват проверка и все още не могат да дадат отговор защо са намалили бюджета на болницата.

Според Здравното министерство проблемът ще бъде решен до месец. Дотогава обаче 1/3 от децата-пациенти на болницата ще трябва да чакат за рехабилитация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чиба

    0 0 Отговор
    Как, защо бе? Защото нема пари, да се дават. Парите се лапкат от отбрани хора, а останалите да се оправят както може, нали такова е мотото на властта от десетилетия тук? На България не и трябват деца, така мислят повечето политици, трябват и политици, бюрокрация от шуро и баджо и усвояване на средства, било местни или евро. за какво са и нашите деца? Аз затова не бързам, да правя деча, щото като гледам в тая кочина, или трябва да станат ченгета, политици, чиновници или да емигрират - тука друго не вирее в тая мафиотска кочина тук. Е, то като гледам и родените деца, какво е отношението към тях, ми се иска да си направя чааветата с някоя буля на друга планета, не тук. но пък немам кораб това е кофтито. Ако докопам кораб, нема да седя повече тук. Чакам 2030 година, когато ще дойдели извънземните, дето ни създали, тогава ще им хвърля докюментите на колата апартаменто, гепвам един кораб и ще отпраша толкова далеч, в космоса, докъдето стигне горивото. Ако стигна някоя звезда, с условия за живот, ще проверя по интернет тука знаят ли за нея, ако не знаят ще се паркирам там...ако знаят ще продължа напред.... То където се набърка това човечество все лапачи паразити бюрократи мафиоти и безполезна пасмина на хранилка създава, а труженника все е най-прецакан в благата. За какво са им на политиците нашите деца бе? Те си вземат субсидии за имигранти, парици за гета, парици да усвояват те по свои проекти, ние не им трябваме, само за бройка, да ни наричат държава още, щото ако измрем, няма да има държава и ще им съкратят средствата, та по-малко ще лапат и усвояват. Майки, вашето спасение е само едно - масово да емигрирате с чааветата - не ви подстрекавам, дори напротив, тъжнно е, но в тая мафиотистанская кочина, нямате никакъв шанс докато тия лапачи от 72 години са на постове и чааветата им, да станете дори хора, камо ли да имате здрави деча. Казвам ви го със съжаление, понеже ми е жал, като ви гледам така. Но цал Боко, Гуце, Цаце, Масстен и останалая задунайская задруга ще ви разскаже играта... И на мен де, но аз поне нямам чаавета, иначе щях да рева и аз. Ще се оженя вероятно за китайка за да станем граждани на чайна Таун и да идем в новата база на Луната като експеримент на човечество. То тука човечеството окъка тая планета, съмнява ме дали и там няма да се повтори? Твърде вероятно. Даже Ванга предсказва, че пак ще има войни и то между хора, разселени на различни звезди в бъдеще. Значи нищо ново под Слънцето....
  • 2 ПРАБАБА73

    0 0 Отговор
    Нямат ли срам тези,които спряха парите за болните дечица от церебрална парализа.А кой е министъра с тъпите реформи.Този ,който ни възприема като престъпници.когато идем да се лекуваме в болнично заведение.а за луксозни коли имат пари и постоянно ходене по чужди държави.управлява ни МАФИЯ,КОЯТО МИСЛИ САМО ЗА СЕБЕ СИ.