2 Септември, 2016 08:51 1 925 3

Защо лекарите ни заминават в чужбина?

  • лекарите-
  • чужбина-
  • заминават
Защо лекарите ни заминават в чужбина? - 1

Младите ни бъдещи лекари и медицински сестри гледат към чужбина, те или веднага заминават, или трупат малко опит у нас и напускат България, каза ректорът на Медицинския университет проф. Вихра Миланова пред БНТ.

Според статистиката 75% от младите медици искат да напуснат страната.

Проф. Миланова уточни, че не само парите са причина за негативната тенденция: "Парите са една част от причините да заминават младите ни специалисти, но не са само те. Друга причина са липсата на мотивация, перспектива и липсата на възможности за кариерно развитие. Има много сериозни пречки в някои моменти."

Тя обясни, че основен проблем са специализациите: "Специализациите са голям проблем в момента. За да специализира младият лекар, трябва в болницата да има място лекар специализант, а това зависи от финансовото състояние на болницата, и младите лекари са зависими от тази част, възможностите са важни, не само желанието. Всички лекари, които завършват в чужбина, имат веднага възможност да специализират, на тях им се предлага, а тук те сами търсят място."

Ректорът на Медицинския университет отбеляза, че нашите медици много бързо се адаптират в чужбина, понеже в България има много добро медицинско образование.

"Образованието по медицина в България е добро и нашите студенти бързо успяват в чужбина. Трябва обаче да се помисли за образование в частта лекар-пециент. Медикът често не разбира пациента. Затова ще въведем медицинска психология още в началните курсове", посочи ректорът.

Проф. Миланова бе категорична, че трябва да се помисли за цялостна промяна на програмите, за да се улесни намирането на специализации у нас и така да успеем да задържим бъдещите лекари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Пожелания и пак пожелания. Нищо не се прави, освем да се разваля. Тези приказки вече ще ги вкарат в учебниците на децата. Не една, не две, вече 25 тодини тъпчем на едно място. Това ли е по хубавия живот от бившия социализъм. БЪЛГАРИЯ никога няма да се оправи защото винаги сме били колонизирани. И сега не можем да вземем решение, без да не се намеси ЕС. Разпродаваме си страната на парче. Спирам да пиша, защото ми се плаче.
  • 2 дАА

    0 0 Отговор
    защо емигрира 56г. месар ,45г. адвокатка, 5 момчета на 20г. ,човек преди пенсия, това само са ми близки
  • 3 селянинотобеля

    0 0 Отговор
    "75% от младите медици искат да напуснат страната", а колко реално я напускат. Колко от тях ще работят в чужбина като лекари, колко ще си останат със своите мечти...