Last news in Fakti

29 Септември, 2016 04:16 12 376 8

4 ползи на спането без дрехи

  • сън-
  • спане-
  • гол-
  • ползи-
  • предимства-
  • без дрехи

Оказва се, че да се спи гол е не само секси, но е и полезно за здравето

Ако някой ви каже, че отделяйки само 10 секунди на ден, вие ще можете да подобрите съня си, да спестите пари, да намалите на стреса и да изгубите тегло? Звучи добре нали? И можете да опитате още днес. Единственото, което трябва да направите е, преди да си легнете довечера, да захвърлите пижамата и да се мушнете между чаршафите голи. Макар да има безброй начини и средства, чрез които да подобрите съня си, спането гол е най-простото и лесно решение. Това коментира Травис Бредбъри, президент на TalentSmart и съавтор на "Емоционална интелигентност 2.0".

Според проучване само 8% от хората спят голи. След като прочетете изброените по-долу ползи от захвърлянето на удобната памучна пижама в килера, може и вие да се присъедините към тях.

1. Ще спите по-добре

Всеизвестен факт е, че качественият сън подобрява работата на мозъка и му позволява да си почине след напрегнат ден, но едно изследване на университета в Рочестър показва в каква степен се случва това. Проучването е установило, че когато спим, мозъкът изхвърля токсични протеини от невроните, които се натрупват в будно състояние. Уловката тук е, че мозъкът може адекватно да отстрани тези токсични протеини, само когато спим дълбоко.

Според проучване, изготвено от екип австралийски учени, някои форми на безсъние могат да бъдат предизвикани от неправилното регулиране на температурата на тялото през нощта.

Изследователи от Университета на Амстердам пък са установили, че когато температурата на кожата се понижава, хората потъват в по-дълбок сън и не се бъдат през нощта (или поне не толкова често). Решението да спите без пижама е чудесен начин да понижите температурата на кожата, без да променяте температурата в помещението.

2. Намалява стреса

Ние всички знаем, че продължителният стрес може да се отрази изключително зле на целия ни организъм. Той потиска имунната система и увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, депресия и затлъстяване и в допълнение намалява вашите когнитивни функции. Правилната почивка помага за възстановяване на нормалните нива на кортизол, който не се отделя правилно, когато сме под стрес. Както е описано в раздела по-горе, да спи гола ще ви помогне да получите по-спокоен сън през нощта, което ще помогне на организма ви да си почине и да намали натрупаното безпокойство.

3. По-здравословно е

Хората, които спят голи могат да се похвалят с редица ползи за здравето, включително и топенето на мазнини.

Изследване, проведено от Националния здравен институт на САЩ е установило, че естественото охлаждане на тялото през нощта ускорява метаболизма, тъй като тялото ви създава повече кафява мазнина, която да си топли. Кафявата мазнина произвежда топлина чрез изгаряне на калории (300 пъти повече, отколкото който и да е орган в тялото), и така отслабвате. Качественият сън ще допринесе и за намаляване отделянето на мелатонин и растежни хормони, които забавят стареенето.

4. Изгражда вашата увереност

Увереността не се състои само в това да се чувствате добре, тя е свързана и с вашия успех. Уверените хора не се притесняват да опитват нови неща, да приемат предизвикателствата и да се изправят решително срещу проблемите. Едно проучване на Университета в Мелбърн установява, че уверените хора печелят по-високи заплати и по-често получават похвали и премии. Онези, които са избрали да спят без дрехи се чувстват по-добре в собствената си кожа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОПАЙ

    3 0 Отговор
    5/ЖЕНАТА МОЖЕ ДА ГО ЛАПНЕ БЕЗ ДА СЕ МЪЧИ ДА ТИ СВАЛЯ ПИЖАМАТА

    Коментиран от #2, #6

  • 2 спящият гол

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "ПОПАЙ":

    Това беше може би най-важното предимство.........по-бързото и безпроблемно "кънектване". Наистина е по-готино и релаксиращо да спиш гол, но с изключение на точка първа в останалите няма никакви аргументи в подкрепа на тази теория, просто се обяснява какви са ползите от това да си се наспал добре но не и как спането гол спомага за това. Бих нарекъл статията полуидиотска, както и много други подобни на нея идващи от "световните медии".
  • 3 Кънчу П къдеров

    0 0 Отговор
    След 9 месеца идват резултатите от това "спане" .
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кака Гинка

    0 0 Отговор
    Австралийските учени могат да спят голи целогодишно,но при нашия климат и сметките за ток и парно през зимата е меко казано нерентабилно...
  • 6 545

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ПОПАЙ":

    В твоя случай жена няма, ти и партньорът ти правите тая работа
  • 7 Олеле

    0 0 Отговор
    Всеички "аргументи" в статията са "изсмукани" от пръстите и са от типа: имаш аквариум -> обичаш рибките -> обичаш животните -> обичаш хората -> обичаш мъжете -> значи си обратен! Само се харчат пари за написването и мегабайти за съхранението на подобни, никому ненужни статии.
  • 8 Бай Миле

    0 0 Отговор
    Оо...НАИСТИНА Е ГОТИНО....ОСОБЕННО С ЖЕНАТА....💖💖💋💋💋💋💋💋👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅