Last news in Fakti

3 Ноември, 2011 19:24 1 222 0

Мики Маус- дипломация в Иран?

  • иран-
  • техеран-
  • сащ-
  • дисни

Мики Маус, Доналд Дък и Седемте джуджета надали са приятелските символи на САЩ, когато става дума за отношенията с Иран. Ето че в малък ъгъл на Техеран се прокрадна Дисни-дипломацията, макар и неофициално. При това под носа на силната анти-американска реторика в страната, предаде Си Ен Ен.
Посетителите на Ерам Парк в западната част на иранската столица са посрещани от множество от символите на американския развлекателен гигант. Не липсват и герои от американската анимация – като зеленото чудовище Шрек.

Всичко това е изненада за Иран – страната, която развива тайна ядрена програма, вероятно с военна цел, осъжда жени на бой с камшици и продължава да крепи противоречивия си лидер Махмуд Ахмадинеджад, според когото еврейските тайни служби са изфабрикували Холокоста по време на Втората световна война. Всичко това е доста очернящо за репутацията на Иран.

По улиците на Техеран анти-американските символи не липсват. Често срещано е Статията на свободата в Ню Йорк да послужи като фон на графит срещу военните, пратени от Белия дом. Дори и горкият Мики Маус.
Но германецът Щефан Цванцер твърди, че обикновените иранчани са открити, гостоприемни и добродушни хора, което рязко контрастира с поведението на лидерите им. „Все едно бях в Европа. Учудващо е, но нямаше културен шок”, казва мъжът, обиколил 150-те от най-големите увеселителни паркове в света.
Този в Техеран далеч не е сред най-добрите. Никак даже. Поне не и докато се возите с бясна скорост в самоделна, приличаща на кутия от безалкохолно жълта кола.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА