Last news in Fakti

8 Януари, 2017 12:40 2 654 3

Париж – градът на влюбените

  • париж-
  • влюбени-
  • туризъм-
  • атракции-
  • съвети

След еуфорията от коледно-новогодишните празници идва време да планираме и най-романтичния ден, денят на влюбените, а кое е най-романтичното място на света, където можем да го изкараме? Разбира се, Париж – най-романтичният град! Град със стотици години история, с над 15 милиона жители, с хиляди забележителности и туристически атракции! Мечтата на много българи! Ето някои бележки за туристите, които ще се отправят към своето първо посещение на града на влюбените, изкуството и модата, които препоръчва az-jenata.bg.

Пътуване:

До Париж можете да стигнете най-бързо и удобно със самолет. Има и опция с автобус, която естествено е по-достъпна, но отнема много време.
Със самолет полетът е около три часа, минават бързо.

Къде да отидем в Париж:
Стар град, пълен с чудеса! Какво не бива да пропускате?
На първо място е Айфеловата кула – входът е между 10 и 30 евро, за различните етажи. Най-евтино е качването пеш, но е само за по-младите и спортни натури. От нея ще видите уникалната гледка към целия град! Не пропускайте!
Посетете и Лувъра, стига да имате поне един ден за него! Ще видите велики шедьоври на изкуството от античните времена до Ренесанса.
Ако обичате да гледате картини, посетете също музеите Орсе, Оранжери, къщата-музей на Пикасо, на Роден, на Салвадор Дали и много други.
Попитайте за комбинирани билети за вход – в повечето случаи излизат на сметка. За модерно изкуство отидете в центъра Помпиду, близо до Халите.
Задължително се разходете по прочутия булевард Шанз-Елизе.
Ако имате време, излезте в околностите и посетете двореца Версай, а ако не – посетете поне Булонския лес.
Ако обичате науката или имате любопитни деца, отведете ги в Сите – Центъра на науката.
Дисниленд е задължително в списъка ви, ако обичате атракционите или сте с деца между 2 и 102 години! Семейният вход е с намаление. Предвидете цял ден. Паркът отваря врати в 10 ч. и затваря в 10 вечерта. Парадът на всички герои от анимациите на Дисни започва около 16 ч. – не го изпускайте!
Разходка по Сена. Ако имате време не пропускайте романтична разходка с корабче по Сена. Корабчетата се наричат Бато-Муш и тръгват близо до Айфеловата кула. Цената за обикновена едночасова разходка е около 15 евро. Съпроводена е с разказ за основните локации и забележителности, които ще видите по пътя си.
Църкви и катедрали – това е част от историческото наследство на града, което заслужава вниманието на всеки турист. От Нотр Дам, позната ни от романите на Виктор Юго, до Монмартър – посетете ги! Особено е приятно посещението по време на меса. Снимането с фотоапарат на тези места е забранено. Ако желаете да запалите свещичка, можете да заплатите сума по желание, минимум 1 евро.
Мулен руж и плас Пигал
Ако сте в Париж за забавление и обичате авантюрите и нощния живот, непременно посетете квартала на любовта около плас Пигал или отидете на шоу в Мулен руж (с цена на билетите минимум 40 евро).

Какво да хапнем в Париж:
Сладкиши и сладолед – ще видите многобройни места, където се продават пресни и безкрайно вкусни сладкиши – опитайте ги. Франция е известна и с прекрасния си сладолед – включете го поне веднъж в менюто си. За сладкиш си пригответе по минимум 2 евро, за топка сладолед 1 евро.
Хляб и сирене – класика за Франция са уникалните сирена, над 3000 вида! Към тях добавяме прясно изпечени франзели, земелки, пълнозърнести хлябове и вече може да се каже, че сте опитали френска кухня! Хлябът е достъпен – може и за няколко евроцента да имате цяла багета, сиренето в супермаркетите е минимум 2-3 евро за бройка от около 100 грама.
Вино! Вино! Вино! Франция е прочута с неповторимите си вина. Добавете го и към обяда, и към вечерята си. Пробвайте различни вина. Ако купувате в супермаркет, не се доверявайте на бутилки под 10 евро. В заведенията се предлага и наливно, което често е добър избор.

Транспорт в Париж:
Най-често ще ви трябва метрото. Ако сте за няколко дена – купете си карта. Така ще ви излезе най-изгодно. Тя важи за целия център на града и можете да се прекачвате спокойно в рамките на дните, които сте фиксирали. Разстоянията са огромни, а такситата – скъпи. Заложете на сигурното. Метрото наистина е много добър и сигурен начин за придвижване.

Съвет: Париж е многомилионен град, пъстър, с много туристи от цял свят. Той е туристическа дестинация номер едно за Европа. Бъдете нащрек и не оставяйте без надзор личните си вещи и багаж. Внимавайте както по улиците, така и в метрото. Джебчиите там са по-сръчни и от тези в софийските трамваи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Бай

    1 0 Отговор
    Билетът за Айфеловата кула със асансьор (от долу до горе) е 17.50 €. Монмартър не е катедрата а хълм. Базиликата на върха му се нарича Сакре Кьой. Най евтината багета (качествена) струва 1€ , а в супермаркетите има безброй бутилки вино под 10€ на които можете да се доверите без проблем.
  • 2 Вени ап

    1 0 Отговор
    Кой ще планира Вени???????????????????Хората нямат пари стига ни занимавахте с тези простотии,много ме из,тва,рваш някак си!!!!
  • 3 Грую

    0 0 Отговор
    Ех, Париж - пак ми се ходи в Париж!.....и миналата година пак ми се ходеше!