Last news in Fakti

2 Февруари, 2017 11:00 1 582 0

Почиствайте чекмеджетата си!

А кои са житейските чекмеджета, които трябва да разчистим?

Почиствайте чекмеджетата си! - 1
Снимка: Shutterstock

Чекмеджетата ни са идеална метафора за това как живеем живота си, смята невроученият Даниъл Левитин. Периодично може би трябва да отделяме време и да си зададем някои въпроси, съветва той. Какво е добре да се запитаме и защо е важно непрекъснато да следим за области в живота си, които имат нужда от разчистване?

„Докато правех проучване във връзка с идеята за книга, озаглавена „Какво говори за теб чекмеджето ти“, която имах преди години, надзърнах в десетки чекмеджета на различни хора. Те бяха журналисти, писатели, композитори, адвокати, мотивационни говорители, домакини, учители, инженери, учени и художници. Помолих всеки от тях да направи снимки на отворените си чекмеджета, а после да извадят всичко навън и да подредят нещата на масата, като поставят сходните предмети един до друг. Помолих ги да направят друга снимка, преди да организират, пресортират и подредят предметите и накрая да ги поставят обратно вътре в едно изведнъж оказало се по-спретнато и по-организирано чекмедже.

Сторих същото с моето собствено чекмедже. Докато педантично разделях джаджите в категории, хрумна ми, че чекмеджетата ни са идеална метафора за това как живеем живота си. Как така бях прибрал бележници със списъци с покупки, принадлежали на стари приятели, и счупена брадва от жилището под наем на прабаба ми. Чекмеджето на един човек също като живота му преминава през естествен житейски път. Периодично може би трябва да отделяме време и да си зададем следните въпроси:

- Наистина ли трябва да продължа да задържам тези вещи или в тази връзка? Изпълват ли ме те с енергия и щастие? Служат ли ми някак?

- Комуникацията ми пълна ли е с хаос? Директен ли съм? Моля ли за онова, което искам и от което се нуждая, или се надявам партньорът ми/приятел/колега да го отгатне сам?

- Налага ли се да трупам няколко неща, макар те да са почти еднакви? Приятелите ми, навиците ми, идеите ми твърде сходни ли са, или съм отворен за нови идеи и преживявания?

Да останем организирани би могло да отведе всички нас до следващото ниво в живота ни. В човешката природа е да падаме в жертва на стари навици. Налага се съзнателно да следим за области в живота си, които имат нужда от разчистване, и после методично и съсредоточено да свършим тази работа. И след това да продължим да го правим.

От време на време вселената си има начини да свърши това вместо нас. Неочаквано губим приятел, бизнес сделка или цялата глобална икономика се срива. Най-добрият начин да подобрим мозъците, които ни дава природата, е да се научим да се настройваме съобразно новите обстоятелства. Според моя собствен опит, когато изгубя нещо смятано от мен за незаменимо, обикновено то бива заменено с нещо много по-добро. Ключът към промяната е да имаме вяра, че като се отървем от старото, мястото му ще бъде заето от нещо по-прекрасно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА