24 Март, 2017 10:15 1 780 1

Рискът си струва повече от сигурността

Рискът си струва повече от сигурността - 1

Идвала шарената и топла пролет. В плодородната почва две семена лежали едно до друго. Първото семенце казало на другото:

– Искам да порасна! Искам да пусна корените си дълбоко в почвата под мен и да провра клончета през земната кора над мен! Искам да развия нежните си пъпки като знамена, за да оповестя пристигането на пролетта! Искам да почувствам топлината на слънцето върху лицето си и благословията на утринната роса върху моите венчелистчета!

И така то пораснало.

Второто семенце казало:

– Страхувам се. Ако пусна корените си надолу в земята, не зная с какво ще се сблъскам в мрака. Ако си проправя път нагоре през твърдата почва над мен, мога да нараня нежните си клончета и стебълце. Ами какво ще стане ако отворя пъпките си и някой охлюв се опита да ги изяде?! А ако трябва да отворя цветовете си, някое малко дете може да ме изтръгне от земята! Не, много по-добре е да изчакам, докато стане сигурно.

И така то започнало да чака. И така чакало, чакало, докато една кокошка, както си ровела из рохкавата пролетна пръст да търси храна, намерила семенцето, което чакало, и бързо го глътнала.

***

Така че, не чакайте! Животът винаги е пълен с непознати и страшни изпитания, но именно смелостта да се изправим срещу тях, ни разкрива и прекрасните дарове, които съдбата има за нас. Не страхувайте от неизвестното. То е тук, за да ни помогне да израснем и да станем по-силни, отколкото можем да си представим.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 декстоп

    0 0 Отговор
    Риск печели, риск губи...! Вероятността първото, покълнало растение да: бъде изядено от тревопасни, да бъде смачкано от джип, да бъде измразено от студено време, да бъде стъпкано от тичаща мечка, да бъде направено на салата от бай пендо или кака Доца, да бъде обявено за плевел и тровено с препарати....е много по-вероятна, от минаването на кокошката и намирането на скритото зрънце. шанса на второто да оцелее теоретично е по-голям. за негов лош късмет е минала кокошката оттам и е ровила. но ако бе видяла първото щеше да го кълве със сигуронст по перата...хвърлете зелеви листа на кокошките и само гледайте какво става...! Извод: Няма нищо абсолютно сигурно в света освен вероятността да умреш.