Last news in Fakti

29 Март, 2017 09:15 16 178 15

Бруталното писмо на една откровена майка до дъщеря й

  • писмо-
  • майка-
  • дъщеря-
  • жестоко
Бруталното писмо на една откровена майка до дъщеря й - 1
Снимка: Shutterstock

Здравей, дъще!

1.След 3 години, аз мога да те изгоня от дома. Това звучи страшно, нали? Но въпреки това, на 18 ти ще имаш 2 възможности: да постъпиш в университет и аз да те издържам, както мога до завършването ти или докато си намериш работа. Или да се откажеш от университета (и аз никога няма да те осъждам за това) и да започнеш да работиш. Ще обезпечаваш своите потребности сама. Аз няма да издържам неучащо момиче на 18+ години, защото мисля, че това е грешно. Имаш 3 години, за да направиш своя избор… Да, а ние вече сме обмислили преустройството на апартамента. В твоята стая ще бъде нашата спалня.

2. Ти си прекрасна. Ти си красива. Ти си много умна. Ти си много по-добра от мен. Ти си забележителна. Познавам те в продължение на 15 години и виждам, че ти си много по-добра, отколкото бих могъл да си те представя и в най-смелите си мечти. Ако някой това не го разбира, то си е негов проблем. Е, малко и на баща ти, но той лесно ще се приземи, за това аз не се притеснявам.

3. Аз не съм пример за теб. Ти си напълно различна, самостоятелна личност, така че не е нужно да обичаш това, което обичам аз, имаш пълното право да стъпчеш моите приоритети и да не се съобразяваш с моите ценности. Но отговорността за избора си, ще носиш също сама.

4. Ти си свободна. Не очаквам нищо от теб. Можеш да станеш чистачка, маникюристка, стругарка, домакиня, бизнес-анализатор, офис-мениджър или касиер. Аз не мисля, че е възможно да се намесвам в избора ти на живот. Но не забравяй да прочетеш отново първата точка от това писмо.

5. Не ми дължиш нищо. Аз те отгледах, не за да си ми длъжна. Не очаквам и чаша вода, не очаквам да ми осигуриш удобна старост, не искам от теб награда. Имаш право да избереш това, което за теб е важно и ценно. Или да оставиш всичко на самотек. Това е твоят живот и твоят избор.

6. Ти имаш дом. Каквото и да се случи в живота ти, аз ще съм до теб, ако имаш нужда от това. Аз ще те подкрепям и ще страдам с теб, аз ще ти съчувствам и ще се опитам да ти помогна, ако ме помолиш. Но аз няма да се намесвам без причина.

7. Аз си имам собствен живот. Не съм длъжна да ти помагам по сигнал, да захвърлям своите неща, да жертвам комфорта си заради теб. Аз мога да го направя, но не съм длъжна.

8. Ти имаш собствен живот. За кого ще се омъжиш, ще родиш ли деца, ще станеш ли лесбийка, ще постъпиш ли в армията – ти винаги ще решаваш сама. Моите възгледи, политическа принадлежност, жизнени убеждения не трябва по никакъв начин да ти влияят. Можеш да постъпваш така, както ти повеляват сърцето, съвестта и личния интерес. От това няма да ме загубиш, няма да престанеш да бъдеш моя дъщеря, няма да се превърнеш в персона нон грата.

9. Никой няма намерение да ти навреди. Не е лесно да се разбере, но истината е: всеки мисли само за себе си. Да. И аз също. Всеки човек при някакви обстоятелства, се държи така, както смята за правилно. Никой (психично здрав) не влошава живота си съзнателно. Той (или тя) действа така както (от тяхна гледна точка) ще бъде най-добре за тях. Нищо повече. Просто вашите представи за света не са едни и същи.

10. Светът е несправедлив. Няма гарантиран начин за постигане на успех и гарантиран начин да се избегне провал. Ти не контролираш този свят. Може да правиш всичко правилно и пак да се прецакаш. Може да нарушиш всичко на света и да се окаже, че си победител. Единственото нещо, за което трябва да се притесняваш – това е честността. Не се самозалъгвай. Научи се да се разбираш. Осъзнай своите истинските потребности и чувства. И мисли за това как ще ти бъде по-добре.

11. Твоето “добро” почти винаги ще означава “лошо” за някой друг. Ти ще заемеш мястото на някой друг в университета или на касата в магазина, в който ще отидеш да работиш. Ти ще се срещнеш с любовта на живота на някой друг или ще седнеш на нечие любимо място в театъра. Не се притеснявай. Твоето “лошо” пък винаги ще означава “добро” за някой друг, така че сте квит.

12. На 100% може да се довериш само на себе си. Да, не би могла дори и на мен, аз не мога да проникна в главата ти. Ти със сигурност недоизказваш или криеш някои неща. Знам, аз също го правя. Аз също имам майка. Само ти сама знаеш всичко за себе си. Само ти знаеш на какво си способна.

13. Не бягай от отговорност. За живота си след 18-годишна възраст, отговаряш само ти. И никакви “Тя е кучка”, “Той е козел” нямат нищо общо. Раждай деца, ако можеш да ги отгледаш сама. Заеми се с проект, ако можеш да го завършиш без помощта на колегите си. Емигрирай, ако можеш да се справяш сама в чужда страна. Сама. Ако ти провърви и се появят помощници, роднини, приятели – ще ти бъде по-лесно. Но те не са ти дължни. Не разчитай на тях.

14. Пресмятай. Всяко действие има последици. Може би няма да успееш да предвидиш всичко. Но се опитай да пресметнеш максимума. Колкото по-добре си представиш вариантите – толкова по-разумно ще е поведението ти.

15. Не ме слушай. Аз написах 14 точки в това писмо, които по мое мнение, ще направят живота ти по-добър от моя. Но ти – не си аз (а за това, между другото, имаше отделна точка). Не сравнявай. Не се равнявай. Върви и живей. Аз те родих не за да бъдеш моята дъщеря. Исках да дам на света свободен човек, който ще живее свой собствен живот. Върви и го живей.

15а. Само след това не се оплаквай.

15б. И не изключвай телефона си. Притеснявам се.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Venko

    17 3 Отговор
    Unikalno!?
  • 2 ХорхеБукай

    34 5 Отговор
    Това е един прекрасен текст на умен човек, а не "брутално писмо". Казана е самата истина. И завършва с любов.
  • 3 xxx

    26 6 Отговор
    Много вярно, много! Толкова житейски истини има в тези 15 точки, че чак настръхнах
  • 4 Todor

    9 6 Отговор
    От къде ли е преписано . Философски звучи ама с не е така в живота.
  • 5 БАЙ МИЛЕ

    18 8 Отговор
    ДА....ТАКА Е НАИСТИНА....БЪЛГАРИНА Е СВИКНАЛ ДА ПОМАГА НА ДЕЦАТА СИ ДО ДЪЛБОКА СТАРОСТ...ДЕТЕТО....ДЕТЕТО......И НАКРАЯ И ДЕЦАТА ТЕ ЗАРЯЗВАТ.......И КАТО ПОМИСЛИШ.....НАИСТИНА....НИКОЙ НА НИКОГО НЕ Е ДЛЪЖЕН......ЗАТОВА УГАЖДАЙТЕ СИ И ГЛЕДАЙТЕ ЕДИНСТВЕНО И САМО СЕБЕ СИ......НИКОЙ НЯМА ДА ВИ ПОХВАЛИ И ДА ВИ БЛАГОДАРИ,ЧЕ СТЕ БИЛ ДОБЪР И СТЕ СЕ РАЗДАВАЛИ НА 100% ЗА ДЕЦАТА СИ......ЗАЩОТО ТЕ СИ ХВАЩАТ ПЪТЯ....МЛАДИ СА..ЖИВОТА Е ПРЕД ТЯХ......А ВИЕ МИСЛЕТЕ ЗА СЕБЕ СИ ЗАЩОТО ИДВА СТАРОСТ И НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА......ДОРИ И НА СОБСТВЕНИТЕ ВИ ДЕЦА.....
  • 6 Американо - европейски тъпотии

    28 3 Отговор
    Аз като типичен балканец, ще осигуря всичко на децата си, ще им давам съвети, подкрепа, ще ги гледам ако трябва и докато съм жив. За мен най важно е те да са добре, а пък ако трябва и душата си на дявола ще дам. След всичко, през което минахме с жена ми, за да ги има, защото имахме проблеми, съм готов на всичко за тях. Децата винаги са си деца за родителите, ако ще и на 70г да са.
  • 7 Бай Миле

    7 2 Отговор
    ДО АМЕРИКАНО ЕВРОПЕЙСКИ. ....

    СЛУЧИЛ СИ НА ДОБРА ЖЕНА ПРИЯТЕЛЮ.....СЛУЧИЛ СИ НА ХОРА.....ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ И....ПОЗДРАВЛЕНИЯ. ....

    И АЗ ТАКА....КАТО ТЕБ......НО ....ПОПАДНАХ НА ИЗРОДИ. ....

    ЗАТОВА И КОМЕНТАРА МИ ПО ДОЛУ БЕШЕ ТАКЪВ....
  • 8 охранител

    15 8 Отговор
    По -голяма простотия не бях Чел. Тази бих я изгонил на секундата , ако ми предложи така да постъпя с детето . Неуравновесен егоист и глупав човек- противоречи си на всеки ред...

    Коментиран от #9

  • 9 бодЕгард

    10 5 Отговор

    До коментар #8 от "охранител":

    И мене не ме кефи.. ама ич!! доста стерилитетно и роботско! - ний сме хора все пак!
    В туй писмо има само сурова пресметливост! Да!
  • 10 Saffo

    11 5 Отговор
    По-студено и емоционално дистанцирано нещо не бях чел до сега... Особено що се отнася до майка и дъщеря.
    Звучи ми като обръщение на кокошка-носачка на кафезно отглеждане към незнайното поредно яйцето, което или ще стане квачка като нея или омлет в нечия закуска...
  • 11 Ахеза

    10 4 Отговор
    Сега стана ли ви ясно защо щатите са страната с най-голям брой серийни убийци? Заради тази студенина и пресметливост, заради пълната, поразителна и изумителна липса на естествена привързаност. И като започнат с тази така лишена от смисъл, но все пак обслужваща човешкия егоизъм мантра, че никой на никого с нищо не е длъжен. О, я стига! Дължим уважение на определени хора, дължим добро отношение на още повече, дължим купища неща на купища хора. Стига сте се самозалъгвали, че това е въпрос на личен избор. Колкото по-скоро осъзнаем задълженията си и се научим да живеем с тях, толкова по-зрели хора ще станем. Ако някой ми каже, че майка ми не е длъжна да ми обърне внимание, когато имам проблем, ще му се изсмея в лицето ... Очаквам дъщерята, до която е адресирано това писмо, скоро да я гледам в някой документален филм за жени on death row - пак американски, разбира се ...
  • 12 Кака Гинка

    13 1 Отговор
    Да,човек наистина прави сам изборите в живота си и е хубаво да има свобода,но това писмо ми звучи като разчистване на сметки - пито,платено и толкоз.Останалото е някаква каша:хем "мога да те изгоня и обмислям преустройство на апартамента ",хем "ти имаш дом".И така нататък...Явно тази майка е родила детето си "щото така трябва" и няма търпение да се отърве от него.Всеки ред издава липсата на всякаква емоционална връзка и опит да се прикрие това с думи,студени и безсмислени,защото си противоречат.Късметлийка съм,че майка ми не беше такава и искрено вярвам,че и синът ми не ме възприема като "мамчето" от горното писъмце...
  • 13 Авво

    3 0 Отговор
    Реално
  • 14 Рада

    1 2 Отговор
    Имаше нещо подобно по соца, което учехме в училище като пример за достойно майчинско поведение- фашистите режат на парчета пред една майка сина й жив, за да издаде нещо за организацията, а тя геройски мълчи - в услуга на каузата и "обществото". Така де - комунистическата майка дава герой на обществото, а тази тук "свободен човек"!
  • 15 Марто

    0 0 Отговор
    Става на 18 и шута в задника.Да се оправя в живота.И ние сме били на 15-18 и не сме чакали на родителите си с заплата 120 лв.Сега стават в 5 следобед и джиткат на компа до 5 сутринта игрички и някой им е длъжен.