29 Март, 2017 11:30 2 135 1

Притча: Обичай се такъв, какъвто си!

Притча: Обичай се такъв, какъвто си! - 1

Имало едно време, малка и сочна зелка. Сред многобройните й хрупкави листенца живеела и си гризкала сладко една огромна, тлъста и зелена гъсеница. Това била гъсеницата Пешо.

Той доста често обичал да изпълзява на слънце, проточвайки след себе дълга и мазно-слизеста следа, за да се попече на топлите лъчи и да разговаря със себе си.

- Здрасти, Пешо! - поздравявал се учтиво той - Днес си особено атрактивен. Как нежно се гърчи коремчето ти, как се люлеят косъмчетата ти от вятъра, колко лъскав и жизнен изглеждаш!

Друг път обаче нямал желание да разговаря със себе си и просто се любувал мълчешком на собствената си красота. Да, за него нямало нищо по-красиво на лицето на земята.

Един ден обаче, той се обвил с кафяво одеалце, дошло му било времето за една сладка и отморяваща дрямка. Пешо спял дълго и усещал, че настъпват някакви промени в него, с него.

Когато се разпукала неговата твърда обвивка, все още сънения Пешо осъзнал, че вече има крила. Така се зарадвал!

Решил да полети и открие някаква друга гъсеница, с която да си поприказва за дебелото си зелено коремче, за косъмчетата по него и мазно-слизестата следа.

Така и направил. Полетял. А светът го гледал и въздишал по неговата красота. Но Пешо не откривал никакви гъсеници – само някакви крилати и нашарени като цветя, изключително противни (според него) буболечки, пърхащи наляво-надясно в безсмислен танц.

Най-накрая кацнал до една локва, да си почине, пък и да си се порадва. Скоро не го бил правил. Та нали спял дългата си и отморяваща дрямка. Приближил се, погледнал към отражението си във водата и що за гледка видял! О, Ужас! Той не бил вече красив и зелен! Нямало го огромното гърчещо се телце. Той бил стройна и елегантна пеперуда.

Сърцето на Пешо не издържало. Пръснало се от болка.

Двете деца, които минавали от там, случайно го забелязали.

-Яяя , каква красива пеперуда! Жалко, че е мъртва. Можех да я забода при другите…

***

Не е важно как те виждат останалите, а как се възприемаш ти самият. Харесвйа се и се обичай такъв, какъвто си създаден. Твоята форма, размер и цвят не трябва да диктуват самооценката ти. Поучи се от гъсеницата Пешо, който се обичаше зелен, пухкав и слузест.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Насо

    0 1 Отговор
    Много добре казано, чак се усмихнах. Само това с децата не ми допадна и според мен не му е там мястото.