Last news in Fakti

31 Март, 2017 05:46 33 833 0

9 храни, които помагат срещу алергии

  • алергии-
  • храни-
  • помагат-
  • облекчава-
  • симптоми-
  • алергени

С настъпването на пролетта много алергии надигат глава след дълъг зимен сън

9 храни, които помагат срещу алергии - 1
Снимки: shutterstock

В наши дни, алергиите се срещат все по-често и никой не е застрахован срещу тях. За това, разбира се най-голяма вина имат индустриализацията и химизацията на производството, въздействието на замърсената околна среда, широкото използване на медикаменти, динамиката, стресът и напрежението на съвременния живот.

Съществуват множеството алергии — към храни, към лекарства, към отровата на насекоми, към фактори от околната среда (полени, прах, животинска козина, слънце и др.). Когато алергенът попадне в носната лигавица или бронхите, той причинява алергична хрема или бронхиална астма, а когато направи контакт с кожата, се получават дерматити, обриви, екземи и др.

Алергиите възникват, когато нашата имунна система реагира остро на контакт с определени субстанции от заобикалящата ни среда. По принцип те са безвредни, но в определени ситуации, човешкият организъм ги приема като заплаха и се опитва да ни защити от тях.9 храни, които помагат срещу алергии

Обикновено те се появяват в конкретна ситуация или при определени условия и преминават бързо. Неприятните симптоми могат да се лекуват с най-различни средства, като най-често хората прибягват до медикаменти и лекарствени продукти. Но природата също предлага безброй лекове, като един от тях са някои храни, които влияят на общото състояние на организма и биха могли да облекчат част от симптомите.

​Вижте някои от тях:

Лук, чушки, магданоз и ябълки
Всички те съдържат кверцетин, който е естествен растителен химикал и намалява хистамините. Това е вещество, което се бори с алергичните реакции в организма.

Киви и ягоди
Този плод има богато съдържание на витамин С. Като цялото, цитрусите и плодовете с много витамин С, ограничават хистамините — невротрансмитери, които причиняват алергични реакции като хрема, сърбеж в очите, кихане и др. Не забравяйте обаче, че ягодите могат да бъдат и много силен алерген.

9 храни, които помагат срещу алергии

Ананас
Съдържа ензим, наречен бромелин, който намалява дразненето и алергичните реакции.

Риба тон, сьомга, скумрия и всичко, което съдържа Омега-3
Проучване в Япония установи, че жените, които ядат повече риба имат по-слаби прояви на сенна хрема, известна като алергичен ринит.

Кисело мляко
Неговите здравословни качества не се крият само в пробиотичното и бактериално съдържание, но и в антиалергичното му въздействие върху организма. И при тази храна, както при ягодите не трябва да се забравя, че лактозата в млякото и млечните продукти също е силен алерген.

Кефир
Съдържа пробиотици. Те са добри за цялостния организъм и бактериите, които живеят в червата. Киселото зеле и кимчи също са добри източници на пробиотик.

Мед
Малко количество мед може да помогне за овладяване на някои алергии, но внимавайте и него, тъй като златистата, лепкава субстанция също се нарежда сред храните, към които организмът ни може да направи свръхреакция.

9 храни, които помагат срещу алергии

Куркума
Индийската подправка е известна със своите противовъзпалителни свойства, а куркуминът, който е активна съставка в куркумата, може да блокира освобождаването на хистамин (вещество, предизвикващо алергични реакции), и така да предотврати появата на алергични симптоми.

Тиквени семена, бадемите, слънчогледовите семки, овесените ядки
Те са заредени с много магнезий — минерал, който отпуска мускулите и подпомага работата на белия дроб. Доказано е, че недостигът на магнезий може да повиши нивата на хистамин — веществото, провокиращо алергични реакции.

9 храни, които помагат срещу алергии


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА