Last news in Fakti

9 Април, 2017 16:50 9 880 1

Токсичните материали в собствения ни дом

  • токсичност-
  • материали-
  • дом-
  • тигани-
  • сапун
Токсичните материали в собствения ни дом - 1
Снимка: shutterstock.com

Все по-малко стават нещата около нас, които са безопасни за употреба. През последните години се провеждат много проучвания относно отровите около нас, изготвят се списъци с химически вещества, които да избягваме. Въпреки това обаче има още какво да научим. Истината е, че има няколко вещества, много от които са в дома на повечето от нас, и те са много по-токсични, отколкото предполагаме.

Антибактериалният сапун
Докато мием ръцете си, може да предизвикаме хаос с нивата на хормоните. Антимикробното вещество триклозан се открива в много антибактериални сапуни, пасти за зъби и други козметични продукти. Веществото може да наруши функцията на щитовидната жлеза и нивата на хормоните.
Препоръчително е вместо него да използваме обикновен сапун и вода. Важно е да избираме продукти, които не съдържат веществото триклозан.

Тефлонови тигани
Съдовете с незалепващо покритие може да са истински спасител, когато става дума за миене, но токсичните изпарения, които се освобождават от тефлоновите тигани и тенджери при висока температура са вредни за домашните птици. Могат да предизвикат и грипоподобни симптоми сред хората.

Според специалисти готвенето в продължение само на 2 – 5 минути е достатъчно, за да се наруши тефлоновото покритие и да се отделят токсични вещества. Макар да са по-трудни за почистване, препоръчително е да избираме такива съдове, които нямат тефлоново покритие.

Синтетични пестициди
Те унищожават вредителите, но не са съвсем безопасни и за нас. Необходими са още проучвания, които да определят кои синтетични пестициди са безопасни и кои не са, затова е препоръчително да ги избягваме колкото е възможно, тъй като според проучвания те могат да доведат до развитието на различни видове рак.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лупи

    8 0 Отговор
    Всички тия неща са внедрени от САЩ на пазара и по някаква случайност всички са... канцерогенни.