Last news in Fakti

15 Април, 2017 11:30 4 926 1

Поучително: Очакването може да те убие

  • притча-
  • разказ-
  • очакване-
  • миньор-
  • мина-
  • часовник
Поучително: Очакването може да те убие - 1

В дълбок тунел работили шестима миньори, които копаели руда от земните недра. Изведнъж пластовете над тях се срутили, изходът на тунела бил затрупан и шестимата се оказали в капан. Миньорите се смълчали и се спогледали. Необходим им бил само миг, за да преценят ситуацията. Благодарение на опита си разбрали, че основният проблем бил кислородът. Ако били внимателни, въздухът щял да им стигне за приблизително три часа, най-много три и половина.

Много хора отвън щели да узнаят за станалото, но затрупването било сериозно и щяло да се наложи тунелът да се прокопае отново, за да могат спасителните групи да стигнат до тях. Дали щели да успеят преди изчерпването на кислорода?

Опитните миньори решили, че единственото, което можели да направят, е да пестят колкото се може повече кислорода.

Договорили се да изразходват възможно най-малко физическа енергия, загасили лампите и се отпуснали мълчаливо на земята.

Занемели пред опасността и неподвижни в тъмнината, шестимата мъже се затруднявали да изчислят изминаващото време. По някаква случайност само един от тях имал часовник. Именно към него били отправяни всички въпроси: Колко време измина? Колко остава? Ами сега?

Времето минавало много бавно, всяка минута се проточвала колкото цял час, а отчаянието, с което посрещали отговорите на другаря си, засилвало още повече напрежението. Началникът им разбрал, че ако продължавали по този начин, страхът щял да ги накара да дишат по-бързо, което можело да ги убие. Ето защо наредил човекът с часовника да бъде единственият упълномощен да контролира времето. Никой нямало да задава повече въпроси, а той щял да ги уведомява на всеки половин час.

Миньорът с часовника се подчинил на заповедта и започнал да следи стрелките. Когато изминали първите трийсет минути, оповестил: „Мина половин час". Сред другарите му се разнесъл шепот и въздухът още повече се сгъстил от всеобщия страх.

Човекът си дал сметка, че колкото повече време минавало, толкова по-ужасно щяло да бъде да им съобщава, че приближава последният им миг. Без да се допита до никого, решил, че другите не заслужават да умрат в страдание. Така че следващия път, когато ги уведомил за изтичането на половин час, всъщност били изминали четирийсет и пет минути.

Нямало как да забележат разликата, така че никой не се усъмнил.

Поощрен от успеха на измамата, човекът дал третото известие след почти цял час.

- Мина още половин..., казал той, при което петимата му другари си помислили, че били затрупани едва от час и половина и колко бавно минавало времето.

Човекът с часовника продължил в същия дух и на всеки час уведомявал останалите, че са минали трийсет минути.

Спасителните групи отвън работели с всички сили. Знаели в кой тунел се намират миньорите и че трудно биха успели да стигнат до тях за по-малко от четири часа.

Освободили ги след четири часа и половина. Очаквали, че ще намерят и шестимата мъже мъртви.

Намерили живи петима от тях.

Само един бил умрял от задушаване... Човекът с часовника.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миткооо

    2 0 Отговор
    Отчаянието е най силното оръжие на дявола.