Last news in Fakti

17 Април, 2017 11:30 4 387 0

Как слуховете ни нараняват

  • притча-
  • слух-
  • клюка-
  • разказ
Как слуховете ни нараняват - 1

Една жена непрекъснато повтаряла един и същи слух за неин съсед. Само за няколко дни целият квартал знаел за този слух. Човекът, когото засягал, бил дълбоко наранен и обиден. По-късно жената, която разпространявала клюката, научила, че тя била пълна лъжа. Тя съжалила за постъпката си и решила да поправи стореното.

Дълго мислила как да постъпи, но не успяла да стигне до никакво решение. Затова решила да потърси съвет от една местна жена, която била много възрастна и мъдра. Разказала й с най-големи подробности какво се случило и я помолила да и даде съвет как да се справи. Старата жена казала:

- Отиди до пазара и купи едно пиле. Заколи го и го оскуби. След това, докато се придвижваш към дома си, разхвърляй перата му по пътя.

Въпреки, че била изненадана от съвета, жената постъпила точно така, както й било казано.

На следващия ден отишла при възрастната си съветничка и й докладвала, че е изпълнила точно съвета й. А старицата отвърнала:

- Сега върви и събери всички пера, които разхвърли вчера и ми ги донеси.

Жената тръгнала по същия път, по който била вървяла вчера, но там вече нямало пера. Вятърът ги бил разпръснал всичките. След часове, прекарани в търсене, тя се върнала при знахарката, само с три пера в ръката си.

- Виждаш ли, казала старата жена, - лесно е да ги разпространиш, но е невъзможно да ги събереш отново. Същото е и със клюките. Разпространяването на един слух не отнема много, но веднъж направено, никога не можеш напълно да поправиш нещата!

На жената не й останало нищо друго, освен да се срещне със съседа си и да му се извини искрено.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА