Last news in Fakti

14 Април, 2017 16:58 5 076 0

Депресията разбива сърцето

  • депресия-
  • сърдечни проблеми-
  • учени-
  • изследване

Германски учени споделят за 15% риск от сърдечносъдови заболявания при депресираните

Дори нивата на холестерола ви да се радват на добри стойности, опасността от сърдечносъдови заболявания не е преминала. Това е така, защото депресията излага сърцата ни на същия риск, пишат германски изследователи в медицинския журнал „Атеросклероза“. Във въпросното изследване учените са анализирали медицински данни от близо 3 500 мъже във възрастов диапазон 45-74 години.
Медиците са се фокусирали върху рисковите фактори в ежедневието им, заплашващи сърцата им. Сред тях са посочени депресията, високите нива на холестерол, високото кръвно, пушенето и диабетът.

Анализът на медицинските картони на хилядите господа показва, че душевното здраве е от особено значение за сърцето. Германските учени винят депресивните състояния за около 15% от сърдечносъдовите заболявания. Така меланхолията се нарежда в самата среда на скалата за причинители на кардиологични болести. Там се намира и високият холестерол (15%) и тютюнопушенето (17%).

Най-голям виновник за „разбитите сърца“ обаче си остава високото кръвно. Хипертонията отговаря за 30% от сърдечносъдовите заболявания. Според изследователите затлъстяването и диабетът изглежда са по-щадящи. Рискът при тях е само 10%. Това обаче съвсем не значи, че го няма. В интерес на истината това изследване показва по-скоро зависимост между депресията и сърдечносъдовите заболявания, а не причинно-следствена връзка.

„Не сме сигурни дали клиничната депресия отговаря за кардиоваскуларните болести, но можем да кажем, че съществува връзка между меланхолията и болните сърца“, смята авторът на изследването проф. д-р Карл-Хейнц Лудвиг – експерт по медицинска психология и ръководител на изследователска програма „Душевно здраве“ към Германския изследователски център по обществено здраве в Мюнхен.

А по данни на Американската кардиологична асоциация, хората, които са депресирани, спортуват значително по-малко от недепресираните. Това води до залежаване, то до затлъстяване, причиняващо сърдечно проблеми. Американските специалисти смятат още, че депресията води до повишаване нивата на кортизол – хормон, свързан със стреса, който има доказано негативен ефект върху сърдечносъдовата система.

„Към днешна дата на дневен ред е да се открие причинно-следствената връзка между сърцето и факторите от ежедневието, подлагащи на риск кръвоносната система“, казва още проф. д-р Лудвиг – „Трябва да разберем как пушенето и депресията влияят на човешкото сърце“.

Докато експертите изследват, хората, които са осведомени за рисковете, трябва да потърсят своя лекуващ лекар, за да получат съвети как да съхранят здравето на сърцето си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА