Last news in Fakti

30 Април, 2017 13:04 4 381 1

Газираната вода ще съсипе зъбите ви

  • газираната вода-
  • емайл-
  • зъби-
  • зъболекар-
  • киселина-
  • разрушава-
  • кариеси-
  • болки

Броят на хората, с разрушен от киселини емайл, се е увеличил 3 пъти за последните 10 години

Газираната вода ще съсипе зъбите ви - 1
Снимка shutterstock

Газираната вода често се възприема като "по-здравословния" вариант на подсладените газирани напитки, но тя може сериозно да увреди зъбите ви, предупреждава британски зъболекар, цитиран от в. "Дейли Мейл".

Според д-р Адам Торн, зъболекар от ул. "Харли" в Лондон, повечето хора нямат представа, че газираната вода е "изключително киселинна".

"Нейното рН по скалата на киселинността е 3, което е по-ниско дори от това на лимоновия сок и оцета. Мехурчетата причиняват ерозия на зъбния емайл и с течение на времето зъбите се сдобиват с болезнени, жълти кариеси", обяснява той пред изданието.

Професор Дамян Уолсли, научен съветник на Британската стоматологична асоциация, обяснява как газираната вода става киселинна.

"Мехурчетата в тази напитка се получават от отделянето на СО2. При разтварянето си във водата, въглеродният диоксид повишава нивата на киселинност, като същевременно ѝ придава този свеж и приятен вкус, който познаваме", обяснява той пред "Хъфингтън пост".

Всъщност, д-р Торн твърди, че през последните 10 години броят на хората, по чиито зъби могат да се открият пострадали киселинни щети, се е увеличил трикратно.

"За това има различни причини. Някои хора търкат зъбите си едни в други, често заради стреса, на който са подложени. Това действие износва емайла и пациентите изпитват болка. Основният виновник за кариесите обаче, си остава разпространената практика да се пият газирани напитки и навикът, през целия ден да се дъвче някаква храна", казва той.

"Ако обърнете внимание, навсякъде, където отидете, се пие кафе или безалкохолно или газирана вода. Всяка една от тези напитки е силно киселинна и атакува зъбите ви. Всеки път, когато консумирате нещо подобно, то отнема част от зъбния ви емайл, на който са му нужни 3 часа, за да се възстанови от атаката", обяснява зъболекарят.

Той препоръчва на пациентите си да избягват газираните напитки, но ако все пак не могат да им устоят нека ги пият със сламка. Торн съветва още напитката, сипана в чаша, да се изпива наведнъж, вместо на малки глътки за дълъг период от време.

Друго нещо, което може да запази зъбите ви по-дълго време и да намали щетите от киселинността в храните и напитките, е храненето да приключва с някакъв хрупкав зеленчук, който почиства зъбите и стимулира отделянето на слюнка. Освен това е добре да има пауза от минимум 3 часа между приемането на храна, ако искаме да запазим емайла на зъбите си по-дълго време.

Газираната вода ще съсипе зъбите ви
Снимка shutterstock


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.