Хормонът грелин, известен като "хормон на глада", не само стимулира апетита, но има благоприятен ефект върху мозъка. Той активира растежа и регенерацията на клетките, пише "Ню сайънтист".
Откритието обяснява защо хората на празен стомах мислят по-добре, а животните, които ядат малко показват по-високи умствени способности.
Хормонът грелин се произвежда от стомаха, когато не е преработвал храна няколко часа, а повишаването на нивото му в кръвта води до усещане за глад.
Учени са открили, че той може да стимулира ангиогенеза - растеж на мозъчни клетки и да ги предпази от последиците от стареенето. Лекарите потвърдиха теорията си чрез опити с животни. Хормонът, инжектиран на гризачи, повишава обучаемостта им и успехите им при изпълнение на тестове. Заключенията на учените са, че хормонът има положителен ефект върху паметта и може да бъде ключът към лечението на невродегенеративни заболявания.
Такива са резултатите и от други проучвания, според които нискокалоричната дневната диета може да подобри самочувствието и здравословното състояние.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Фурната
22:09 11.05.2017
2 5556
22:22 11.05.2017
3 Радо
22:53 11.05.2017
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Този коментар е премахнат от модератор.