Last news in Fakti

21 Май, 2017 20:59 2 726 1

Алкохолът няма нищо общо с безобразното ни поведение

  • алкохол-
  • поведение-
  • личност-
  • въздействие-
  • учени-
  • мисури

Това доказаха учени от университета на Мисури

Алкохолът няма нищо общо с безобразното ни поведение - 1
Снимка: shutterstock

Колкото и да ви се иска да продължавате да оправдавате безобразното си поведение с прекомерната употреба на алкохол и да ѝ приписвате вината за всяка грешна постъпка, това вече няма да е възможно. Група американски учени от университета на Мисури откриха, че алкохолът не влияе на личността и няколкото чашки отгоре не са способни да ни трансформират от д-р Джекил в мистър Хайд.

След редица тестове и експерименти, изследователите отричат широко разпространеното твърдение, че пияните хората, се преобразява в напълно различни личности под влиянието на алкохола. Резултатите не отчели подобна промяна в поведението на доброволците, приели да участват в проучването, пише в. "Дейли мирър".

За да го докаже своята теза екипът наблюдавал поведението на 156 доброволци. Целта на експериментите била да се сравни начина, по който хората, които пият алкохол, виждат собствените си действия, и как експертите ги оценяват, използвайки "5-факторен модел на личностните черти".

Две седмици преди началото на експеримента, членовете на групата попълнили подробни анкети, в които трябвало да опишат как възприемат личността си, когато са пили повече и когато са трезви. След това дошло време за същинската част от експеримента на учените. Доброволците били поканени в университета да пият заедно, докато учените ги наблюдават и следят действията и поведението им.

Освен огромно количество алкохол, на участниците били поставени различни задачи за изпълнение и били приканени да играят заедно на специално подбрани игри.

"След края на опита участниците заявиха, че са се чувствали различно във всички категории от 5-факторния модел на личностните черти. Но това, че стават по-комуникативни и социални, е единственият фактор, при който имаше ясно откроена разлика", обяснява един от водещите автори на проучването — доктор Рейчъл Уиноград.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 са се чувствали различно

    12 1 Отговор
    Каква възрастова група са били, а социална? - с какво образование, какви професии, какъв пол, какъв е бил алкохолът, при колко промила са били тестовете и анкетите???

    Има си разлика между пиян архитект, художник, охранител, моряк или спортист. Има си разлика и между пиян на 20годишен. пиян 60г. и т.н. , има си разлика между пиян на 2 промила и на 4 промила, има си разлика между пиян мъж и пияна жена...
    Особено голяма разлика има между пиян негър, пиян азиатец и европеец!!!
    (Време е да се почнат споровете с жидомасонските кравари и залупените ушанки)
    Та тва са ми забележките!