Last news in Fakti

25 Май, 2017 11:30 3 056 0

Въпросите с най-важните отговори

  • притча-
  • урок-
  • съвет-
  • мъдрост-
  • въпрос-
  • отговор-
  • q&a-
  • живот
Въпросите с най-важните отговори - 1

Живял някога един цар, който се стремял да научи, колкото се може повече неща за живота. До него достигнал слуха, че в планината живеел мъдър отшелник, който знаел отговорите на всички въпроси. Царят не загубил и минута време и отишъл при него. Отшелникът бил доста стар, но се грижил за цветната градина, която сам си посадил.

Царят слязъл от коня и се поклонил на стареца.

- Аз, дойдох при тебе, за да получа отговор на три въпроса:

1. Кой е най-важният човек на земята?;

2. Коя е най-важната постъпка в живота?;

3. Кой е най-важният ден за човека?

Отшелникът нищо не отговорил, а продължил спокойно да си копае в градината. Царят се заел да му помогне. Както си копаели и двамата, изведнъж царят видял – по улицата се влачел човек с окървавено лице. Царят го спрял, казал му добри, мили думи за утеха, донесъл вода от реката, измил и превързал раните на пътника. След това го пренесъл в бараката на отшелника и го сложил в леглото да легне.

На следващата сутрин погледнал отшелникът, а той отново се трудел - засеждал цветя в градината си.

- Отшелнико, приятелю, ти не отговори на моите въпроси.

- Ти сам си отговори на тях – казал отшелникът.

- Какво имаш предвид? – изумил се от тези думи царят.

- Виждайки, моята старост и немощ, ти се съжали над мен и ми помогна. Докато окопаваше лехите, аз бях най-важният човек за теб, помощта ти за мен беше най-важната постъпка. Появи се ранен човек, а неговата болка се оказа по-важна от моята нужда от помощ, ти го спаси и той се превърна в най-важния човек за теб, а помощта ти се превърна в най-важната постъпка – най-хубавото нещо е доброто, което ти, царю, му стори.

- Сега аз мога да си отговоря на третия въпрос – кой ден в живота на човека е по-важен от останалите - проговорил царят. - Най-важният ден е – днешният ден!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА