Last news in Fakti

4 Юни, 2017 11:07 2 494 0

Могат ли да чуват растенията? (ВИДЕО)

  • растения-
  • чуват-
  • слушат-
  • проучване-
  • предпочитания-
  • усещане

Ново проучване твърди, че това е напълно възможно

Могат ли да чуват растенията? (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

Отдавна се твърди, че музиката влияе на растежа и развитието на растенията. Макар да няма наопровержими и категорични научни доказателства в подкрепа на тези твърдения, почти всеки запален ботаник ще ви заяви, че представителите на растителния свят усещат звуците и дори имат предпочитания към определени столове в музиката.

Ново проучване показва, че някои растения наистина могат да усещат звуци, като ромоленето на водата или бръмченето на насекомите.

Екип от австралийски учени е установил, че някои растения дори проявяват непоносимост към определени звуци и се отдръпват настрана от тях, пише изданието Scientific American.

Могат ли да чуват растенията? (ВИДЕО)

В своето изследване еволюционният биолог Моника Галиано от Университета на Западна Австралия, заедно със своите колеги, изследва разсади от грах. Те поставили стебълцата в саксии с формата на обърнат Y, като в едното крило на Y-съда поставили тръба, през която да навлиза вода, а в другото крило сложили само почва.

Оказва се, че корените растат само в посоката на тръбата с вода, без значение дали е лесно достижима или не. "Те просто знаят, че водата е там, дори ако единственото нещо, по което я разпознават, е звукът от падането ѝ през тръбата", обяснява Галиано.

Когато растенията били поставени пред избор - капещата през тръбата вода или овлажнена почва - учените открили, че те предпочитали второто.

Хипотезата на Галиано е, че тези растения използват звукови вълни, за да засекат водата от разстояние, но следват градиента на влагата към източника й като своя цел.

Резултатите са публикувани в списание Oecologia.

Това проучване не е първото, което показва, че флората може да разпознава и интерпретира подобна информация. Проучване през 2014 г. показа, че Резуховидката (Arabidopsis), роднина на зелето, може да направи разлика между звуците на дъвчеща гъсеница и вибрациите на вятъра — растението произвежда повече химически токсини, когато "чуе" запис от хранещи се насекоми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА