5 Юни, 2017 05:47 3 476 0

10 примера за това как мозъкът може да издаде всяка наша тайна

  • мозък-
  • примери-
  • тайни-
  • мисли-
  • работи-
  • информация-
  • обработва данни-
  • съзнание

Способностите на човешкия мозък са необятни и все още неизучени

10 примера за това как мозъкът може да издаде всяка наша тайна - 1
Снимки: shutterstock

Човешкият мозък е в състояние да разгадае и най-сложните проблеми. Именно заради тази му способност, учените го сравняват със суперкомпютър. Но какво би станало ако този персонален свръхкомпютър започне да издава личната ви информация на непознати?

Редакторите на BrightSide са събрали няколко невероятни примера за това как процесите, които се извършват в мозъка, могат да разкрият и най-съкровените тайни — дори онези, за чието съществуване не сме и подозирали.

Ако не можете да спрете да се взирате в някого, това означава, че… изпитвате симпатия към въпросния човек. Вашият мозък смята, че е изпуснал някой важен детайл от външния му/й вид.

​Ако често не успявате да победите в спор... то най-вероятно вие сте изключително интелигентен човек. Имате склонност да анализирате цялата налична информация. По време на дебата вие постоянно се самооценявате и често осъзнавате, че аргументите ви се нуждаят от още доказателства. По-малко интелигентните хора не са способни на подобна самооценка, което ги прави по-уверени в защитата на своите (погрешни) тези.

​Ако сте прекалено чувствителни към критика… Вие сте несигурен човек. По-чувствителни сте към негативните думи, отколкото към хвалбите, защото първите подчертават недостатъците ви. Когато някой говори негативно за вас, мозък ви интерпретира това като нетипична ситуация, която представлява своеобразна заплаха. Съответно — откликва, произвеждайки хормона кортизол.

Ако имате нечетлив почерк… Вашият мозък работи по-бързо отколкото ръцете ви са способни. Скоростта, с която мислите ви пречи да отделяте ценно време в поддържането на прилежен почерк.

10 примера за това как мозъкът може да издаде всяка наша тайна
Снимки: shutterstock

Ако не можете да се отървете от вреден навик... Вие сте доста мързелива личност. Вашият мозък използва подобни навици, за да ви даде възможност да си починете и да работите с минимални усилия (като повтаряте добре заучени действия, вие ги усъвършенствате и пестите енергия). Следователно мозъкът се опитва да превърне тези действия в навици.

Ако внезапно забравяте какво сте искали да направите или къде да отидете… Капацитетът на краткотрайната ви памет е наистина малък. Когато мозъкът се опитва да се справи с няколко задачи наведнъж, често пъти той се "поврежда" и решава да "рестартира" поставените му задачи. При това положение едно парче информация изцяло измества друго.

Ако бързате и не можете да откриете вещите, които търсите (въпреки че са пред очите ви)… Очите ви са по-бързи от мисълта ви. Мозъкът ви няма достатъчно време да обработи информацията, която получава от очите. Това може да се дължи на нервно напрежение, при което мозъкът забавя анализирането на визуалната информация. ​

Ако често сънувате неща, които сте правили през деня… Прекарвате твърде много време, вършейки едни и същи неща. Мозъкът ви решава, че вие имате желанието да научите тази дейност и започва да обработва информацията, докато спите. По този начин той асимилира по-добре събитията от деня.

​Ако не можете да се сетите за нечие име, въпреки че разпознавате лицето му/й… Очевидно вашата визуална памет е по-добра. Когато се срещате с някого за първи път, мозъкът ви се залива с нова информация. За да спести енергия, той се опитва да запамети най-лесните неща — в този случай това са визуалните данни.

​Ако ви става лошо, докато се намирате в превозни средства… Тялото си мисли, че го отравят. Очите и мускулите ви "твърдят", че си почиват, но вестибуларният апарат възприема движенията. Мозъкът интерпретира тези противоречащи си данни като заплаха от отравяне и съответно — започва да ви се гади.

10 примера за това как мозъкът може да издаде всяка наша тайна
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА