Last news in Fakti

28 Юни, 2017 15:20 2 361 0

6 звезди "препускат" бясно, за да излязат от Млечния път (ВИДЕО)

  • галактика-
  • европейска космическа агенция-
  • ека-
  • бързи звезди-
  • млечен път-
  • препускат-
  • скорост-
  • бягат

Изключително любопитното им бягство е забелязано с помощта на изкуствен интелект

6 звезди "препускат" бясно, за да излязат от Млечния път (ВИДЕО) - 1
Снимки: ЕКА

Европейската космическа агенция (ЕКА) съобщи, че е открила шест звезди, които се отдалечават от центъра на Млечния път, "препускайки" с бясна скорост към периферията му. Тези небесни тела са били засечени и се следят с помощта на софтуер, който имитира човешкия мозък, съобщава сайтът на агенцията.

Според ЕКА това изключително откритие ще даде възможност на учените да съберат нови данни за най-отдалечените райони на нашата галактика.

Млечния път има няколко милиарда звезди, свързани помежду си от гравитацията, отбелязват от агенцията. Тези звезди се въртят с различна скорост, в зависимост от това в коя част на галактиката се намират. Например Слънцето се движи със скорост от около 220 км в секунда, а средната скорост на звездите в халото е 150 км в секунда.

Новият клас "бързи звезди", които развиват средна скорост от около 100 километра в секунда, е бил открит преди десет години, но тези 6 звезди, за които ЕКА съобщава, са се появили наскоро.

Според изследователите, поведението на бързите звезди се дължи на взаимодействието им със свръхмасивната черна дупка, която се намира в центъра на галактиката.

"Тези свръхбързи звезди са изключително важни за изучаването на цялостната структура на Млечния път", коментира Елена Мария Роси от Университета в Лайден, Холандия, която представи откриването на шест нови такива звезди днешните на Европейската седмица по астрономия и космически науки в Прага.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА