Last news in Fakti

8 Декември, 2011 08:20 1 404 1

Да си спомним за Джон Ленън

  • джон ленън

На днешния ден се навършват 31 години от смъртта на един от най-легендарните световни музиканти - Джон Ленън.

Като един от основните автори на песни в "Бийтълс" заедно с Пол Маккартни, Ленън създава много от хитовете на групата, като "She Loves You", "I Want To Hold Your Hand", "Hard Day's Night".

В самостоятелната си кариера след разпадането на групата през 1970 г., той е автор на песни като "Imagine" и става символ на движението срещу войната във Виетнам. Джон Ленън заедно с Пол Маккартни е смятан за един от най-влиятелните автори на песни и певци на 20-и век. Той е избран за най-голямата икона на рокендрола с анкета на сп. "Кю" през 2004 г.

Първата си група "Куоримен" Ленън сформира през 1957 г., към която по-късно се включват Пол Маккартни и Джордж Харисън. Така е положено началото на "Бийтълс". Макар Ливърпулската четворка, към която през 1962 г. се присъединява и Ринго Стар, да се разпада през 1970 г., тя е продала над 1 милиард албума по света.

Imagine, най-популярният солов албум на Джон Ленън, излиза през 1971 г. Заглавната му песен става неофициален химн на активистите за мир по целия свят. Тя е и официалната песен на правозащитната организация "Амнести интереншънъл".

Джон Ленън има два брака, като от всеки от тях има по един син. Със втората си съпруга Йоко Оно организира протест в леглото по време на медения си месец през 1969 г. Те канят журналисти в хотелската си стая като демонстрация на несъгласие с войната във Виетнам.

Джон Ленън бе застрелян пред дома си на 8 декември 1980 г. Убиецът му Марк Чапман, 10 години по-късно заяви, че застрелвайки го, е убил невинността.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИРАКЛИ

    0 0 Отговор
    Благодаря и поклон на организаторите за този форум,а и този
    клип.......!!!!!!