19 Юли, 2017 00:30 23 100 5

8-те вида любов според древните гърци

  • любов-
  • древни гърци-
  • аристотел-
  • ерос-
  • агапе
8-те вида любов според древните гърци - 1
Снимка: Shutterstock

Любовта е сложна и мощна сила – и тя ни въздейства по най-различни емоционални, когнитивни и социални начини. На древните гърци са били известни осем различни типа любов. Кои са те и защо познанието им може да промени живота ни?

Ерос

Първият вид любов носи името на гръцкия бог Ерос и изразява идеята за сексуална страст и желание. Но гърците не мислили за ероса като за нещо позитивно. Всъщност ерос бил опасен, пламенен и ирационален. Любов, която може да вземе контрол над теб и да те обладае. Ерос плашел гърците, но дали днес ние целенасочено не се стремим именно към него и към лудостта на влюбването?

Филиa

Вторият вид любов е дълбокото приятелство или филиa, която гърците ценели много повече от ерос. Филиa се появява между братята, били се рамо до рамо в битка. Тя е демонстрирането на лоялност към приятелите и готовността за саможертва. Във времето, в което имаме стотици приятели във facebook, към колко от тях изпитваме този тип любов?

Лудус

Игривата любов, която се ражда с флиртуването и първите моменти във връзката. Но лудус може да бъде наречено и състоянието ни на щастие, когато сме навън, танцувайки цяла нощ с непознати. Малко от лудус е може би точно това, което ни е нужно, за да освежим любовния си живот.

Агапе

Агапе е безкористната любов. Тя е любовта, която давате на всички хора, независимо дали са ваши близки или далечни непознати. Агапе е любовта-дар, най-висшата форма. И като че ли най-липсващата по света днес. Нивата ни на съчувствие към околните рязко спадат през последните години и агапе е застрашен вид любов, която има нужда да бъде съживена.

Сторге

Това е любовта на привързаността, особено към родители и деца. Това е често срещаната или естествена емпатия, която родителите изпитват към своите деца. Самата дума е ползвана относително рядко в древни творби и впоследствие се е използвала единствено, за да описва връзките в семейството. Също така думата е имала и вторична конотация на приемане на ситуацията, в смисъла на „обичане“ на тиранин. Използвана е и за описване на любовта на човек към родината му или към спортен отбор.

Прагма

Тази любов се появява единствено в дългогодишните двойки, при които прагма преминава в дълбоко разбирателство. Прагма е да правиш компромиси, да показваш търпение и да бъдеш толерантен. Ние хвърляме толкова енергия в това да се влюбим, а имаме нужда да научим и как да оставаме влюбени. Прагма е точно за това – да полагаш усилия да даваш любов вместо да очакваш да я получаваш.

Ксения

Това е любовта към непознатия, истинското гостоприемство, щедростта и вниманието, което даваме на тези, които са далече от дома. Ритуалите на гостоприемството създават и изразяват едно взаимно отношение между гост и домакин както в материални ползи (като например даването на дарове и от двете страни), както и нематериални (като предоставяне на защита, убежище, услуги или определени права). Този вид любов е ритуализираното приятелство, чийто покровител е главният бог в гръцката митология – Зевс Ксениос (Гостоприемен), и на нарушаването на гостоприемството се е гледало изключително зле, като обида към самите богове.

Филавтия

Последна е любовта към самия теб. Но тя има две разновидности – себичният и нездрав нарцисизъм и силата да обичаш себе си така, че да увеличиш любовта, която даваш на околните. Ако обичаш себе си, ще има много какво да дадеш на другите.

Днес ние търсим всички тези любови, увити в един единствен човек или сродна душа. Посланието на древните гърци обаче е да „възпитаваме“ разнообразните видове любов и да изоставим манията ни в съвършенството.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ко речи

    6 6 Отговор
    Неа му викаме е§@н€, па след 3-я промил сам на телепатия и гръцкия ич са не арчи!

    Коментиран от #3

  • 2 Диди

    3 1 Отговор
    Е,браво на теб.
  • 3 Фгтъфл

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ко речи":

    Ти си еманация на българския интелект.
    Бай Ганьо, ако не се из.ере на метеното не може да спи.
  • 4 ААА

    3 0 Отговор
    Древногръцкият философ- Аристотел е останал в историята със своите три философски заключения. Първото е - Колкото повече се разширява кръгът на човешкото познание , то толкова повече се разширява около него и кръгът на човешкото незнание. Второто е за любовта- На човека трябва да му е широко около врата и тясно около фалоса, и младата жена сменя кръвта и на възрастният мъж с по млада кръв. Третото е прекалено дълго и сложно за обяснение , и така или иначе няма да го разберете.А древните гърци , дори и най-великите им герои ,са били хомопердашки , са твърдели че само между мъже може да има истинска чиста и свята любов.

    Коментиран от #5

  • 5 Херакъл

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "ААА":

    Да, де гърците са измислили секса, а римляните са вкарали и жените в него....Важното е да внимаваш как разширяваш кръга на приятелите си