23 Юли, 2017 08:16 1 545 0

Генномодифицирани суперводорасли ще спасят кораловите рифове

  • коралови рифове-
  • суперводорасли-
  • спасят-
  • учени-
  • обезцветяване-
  • микроводорасли-
  • symbiodinium-
  • генно инженерство-
  • австралия

Австралийски учени се надяват, че работата им ще спаси тези застрашени от изчезване уникални екосистеми

Генномодифицирани суперводорасли ще спасят кораловите рифове - 1
Снимки: shutterstock

Австралийски изследователи се опитват да създадат "суперводорасли", които да спасят кораловите рифове от изчезване.

Специалисти от университета на Нов Южен Уелс, Австралия се борят да предотвратят обезцветяването на кораловите рифове, с помощта на генното инженерство, пише сайтът Doon Wire.

Изследователите твърдят, че са успели да идентифицират гени във вид микроводорасли, наречени Symbiodinium и сега ще ги използват, за да запазят уникалните океански екосистеми, които са застрашени от изчезване.

Генномодифицирани суперводорасли ще спасят кораловите рифове

Уникалният биоматериал, върху който учените са съсредоточили своите усилия, всъщност е част от кораловите рифове и живеят в симбиоза с коралите. Заради глобалното затопляне, замърсяването на океаните и намесата на човека в природата обаче, те трудно изпълняват функциите си. Чрез фотосинтеза, Symbiodinium създават молекули, с които се хранят коралите. Това допринася за растежа на коралите и за образуването на коралови рифове.

Генномодифицирани суперводорасли ще спасят кораловите рифове

Чрез техники на генното инженерство учените се надяват да увеличат устойчивостта на мъничките водорасли към затоплянето на океаните, причинено от климатичните промени и така да спасят и рифовете.

Според Рейчъл Левин от Университета в Нов Южен Уелс, Австралия информацията за Symbiodinium е оскъдна, тъй като никой не ги е проучвал подробно до сега.

"Symbiodinium е много необичайна биологична единица, което ги прави несъвместими с вече установените методи и практики за генно инженерство", обяснява Левин.

"Ето защо ние се стремим да преодолеем това препятствие като провеждаме нови генетични анализи, за да постигнем нужните резултати и да помогнем на кораловите рифове", допълва тя.

Ако експериментите им се увенчаят с успех и създадат генномодифицирани Symbiodinium, учените ще могат да "засаждат" новите микроводорасли на повърхността редом до най-големите коралови рифове.

Екипът вярва, че по този начин не само могат да спасят кораловите рифове, но и значително да увеличат продължителността на живот на коралите.

Генномодифицирани суперводорасли ще спасят кораловите рифове
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА