Last news in Fakti

14 Декември, 2011 14:00 2 932 3

Тотална забрана на тютюнопушенето на закрито от 1 юни

  • тютюнопушене

Предложението на правителството трябва да бъде гласувано от парламента

Пълна забрана за тютюнопушене на закрити обществени места да се въведе от средата на следващата година. От средата на следващата година се въвежда пълна забрана за тютюнопушене на закрити обществени места. Това е обсъдено по време на днешното изнесено правителствено заседание в Пловдив.

Правителството предлага промени в закона за здравето, с които пълната забрана се въвежда от 1 юни 2012 г. Пушенето ще бъде забранено и в дворовете на училища, детски ясли и градини, специализирани институции за социални услуги за деца и ученически общежития.

Мярката има за цел да намали тютюнопушенето и вредата му за здравето, тъй като цигарите са рисков фактор за възникване на много социално значими заболявания. Употребата на тютюневи изделия е причината всяка година 1,5 млн. души в света да умират от онкологични заболявания. Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб е с 20-30 % по-голям ако живее с пушач. Пушенето води до проблем при забременяване и раждане. При жените се увеличава рискът от извънматочна бременност и спонтанен аборт.

С проекта се въвеждат и мерки за ограничаване на енергийни напитки от деца като напитките ще бъдат забранени за продажба за всички до 18 години на територията на детски градини, училища, общежития, лечебни заведения. Ще се забрани и рекламата на тези напитки, ако е насочена към децата и младежите.

Със законопроекта се променя и редът за получаване на медицинска експерти за децата до 16 години. Вместо в детските експертни лекарски комисии, те ще се освидетелстват от общи състави на ТЕЛК с участието на специалист по детски болести. Причината за това е, че няма достатъчно детски експертни комисии.

Това е втори опит за въвеждане на забрана на тютюнопушенето от страна на здравния министър Стефан Константинов. Намеренията му бяха промяната да влезе в сила от 1 юни 2011 г. С мотив за съпротива от ресторантьорския бизнес обаче правителството отложи разглеждането на предложението. 2012 г. е препоръчителен срок за въвеждане на промените, обясни еврокомисарят по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали при посещението си в София през февруари.

Желанието на министъра, който отстоява идеята за ограничаване на пушенето с различни мерки, е това да стане от 1 юни 2012 г. Аргументите му са, че пълната забрана ще накара хората да пушат по-малко, а оттам ще намалеят и заболяванията, които се свързват с употребата на цигари - инфаркти, рак на белия дроб и други тумори.

В момента действа смесен режим. В големите обществени сгради има обособени места за пушене, а в заведенията зоните за пушачи и непушачи са разделени с плътна преграда. По-малките - до 50 кв. м, избират дали да пускат пушачи, но достъпът за лица под 18 г. да е забранен или пък да го посещават и непълнолетни, но вътре да не се дими. Табела на входа трябва ясно да казва кой режим важи.

Внесеното сега предложение трябва първо да се одобри от кабинета, а след това за него да гласуват и депутатите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фас

    0 0 Отговор
    Идеално да ги забранят аз съм с двете ръце за
  • 2 ML 320 CDI

    0 0 Отговор
    90% СЪМ СИГОРЕН ЧЕ НИЩО НЯМА ДА СТАНЕ :) КОЛКОТО И СЕГА НЕСЕ ПУШИ В КАФЕТАТА.КОЙТО КЪДЕТО СИ ИСКА МОЖЕ ДА ПУШИ :) :P
  • 3 xxx

    0 0 Отговор
    Защо просто не увеличат драстично данъците на заведенията в които се пуши. Парите от тях могат да отиват в здравното министерство (напр. за онкоболните).
    За всеки е ясно че тютюневият дим е вреден, но не можем да накараме хората да спрат да пушат. Аз съм бивш пушач и знам какво е. Тютюнопушенето е право на избор, а правото на избор не бива да се ограничава, дори да е вредно. (Все пак и алкохола е опасен, но кръчмите не стоят празни.)

    Повишените данъци ще доведат до това заведенията да повишат цените си или да намалят печалбата си. Така ще има един вид регулатор. Щом си върл пушач ще плащаш на цена по 2 ако искаш да си на топло.

    Единственото нещо което може да ограничи броя на пушачите са парите които се плащат за цигари. Има контингент от хора които никога няма да спрат цигарите защото просто им харесва. За да не ме разберете погрешно- не става дума завдигане на цените на цигарите, защото те и сега са си солени, а и ще има още повече контрабандни цигари.