16 Декември, 2011 14:48 2 110 0

Какъвто генът, такива и зъбите?!

  • софия-
  • ген-
  • зъби

Днес сред хората преобладава мнението, че здравето на зъбите зависи изключително от наследствеността. От части това наистина е така, тъй като информацията за строежа на твърдите тъкани, в частност и на зъбите, действително се предава по наследство, коментира здраве.bg.

Ако обаче имате по рождение здрави и бели зъби, но престанете да се грижите за тях, наследствените фактори няма да ви спасят. Върху здравето на зъбите влияят и други обстоятелства: прекараните или съпътстващите заболявания, храненето, качеството на млечните зъби в детството, особеностите на хигиената на устната кухина и т.н.

В процеса на развитие на здравите зъби голяма роля играе количеството флуор, съдържащи се в питейната вода. Това трябва особено да се знае от бременните жени, защото формирането на млечните и постоянните зъби на детето започва през 6-ия месец от бременността. Ако количеството флуор не е достатъчно, съществува вероятността да се формира непълноценен емайл, т.е. в последствие детето да страда от множествен кариес.

Наднорменото количество флуор също е много опасно. По норма в 1 литър вода трябва да се съдържа 1 мг флуор.

С недостига или с голямото количество флуор можем да се борим по различен начин. Ако флуорът е по-малко, може да се използва флуорирана готварска сол, паста за зъби, съдържаща флуор, а също така 2 пъти годишно зъбите могат да се покриват с т.нар. флуор-лак, като процедурата задължително трябва да се извършва от стоматолог.

Ако количеството флуор е наднормено, тогава трябва да се употребява само бутилирана изворна вода с ниско съдържание на този елемент.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА