26 Август, 2017 20:00 2 819 4

Хората не са най-интелигентните създания на планетата

  • хора-
  • животни-
  • интелигентност-
  • коефициент на интелигентност-
  • ум-
  • мнение-
  • мозък-
  • човек-
  • технология-
  • знание-
  • образование
Хората не са най-интелигентните създания на планетата - 1

През десетилетията и вековете, интелигентността е била притежание на хората, добри в науката, на онези, които участ усърдно и са ползотворни в академичните среди. С напредването на технологията и науката, човешката психология е направила нови пътища за проучвания и открития. Неотдавна беше спукан мехура, според който интелигентността е нещо, свързващо се само с науката и бяха представени нови категории на знанието. Тези, за които се говори най-много са емоционалната интелигентност и състраданието.

В тази статия обръщаме внимание на някои открития и факти, които ни дават храна за размисъл по отношение на интелигентността. Хората се считат за най-интелигентните Божии създания и науката ни е карала да си го мислим. Реалността всъщност е различна и доста усукана по въпроса. Пол Уотсън и от Сий Шепърд описва мислите си в есе по въпроса. В неговото проучване той доказва, че хората не са най-интелигентните, като сравнява мозъците на човек и делфин.

1. Интелигентността е относително понятие
За хората в нашата ера, интелигентността се определя според академичните способности, използването на технологията и коефициента на интелигентност, като всички те могат да се измерят по определена скала. Важно е да споменем, че интелигентността има различни дефиниции и нито една не превъзхожда друга. Например, емоционалната интелигентност и способността да живеем, съобразно околната среда започват да се ценят много повече. Според Хауърд Гарднър съществуват 9 типа интелигентност, но нито един от тях не е по-важен от другите.

2. Избледняващата концепция за социалната еволюция (Дарвинизъм)
Тази идея датира от втората половина на 19-ти век и включва всички данни, теории и експерименти, които показват, че хората не са по-висши създания от животните и растенията. Животните имат много по-големи мозъци и съществуват на земята много преди нас. Те също са подчинени на всички закони на оцеляването, на които и ние, както описва Чарлс Дарвин. Хората вярват в това, че „най-добрите оцеляват“. Пол обяснява как на тази теория не се обръща достатъчно внимание целенасочено и хората се заливат с тонове невярна информация по въпроса.

3. Интелигентността не винаги може да се измери
Хората се гордеят с изобретяването на най-различни джаджи и кодове и наричат това интелигентност. Те разработват проучвания, технология и пр. и наричат това интелигентност. Но интелигентността може да бъде лингвистична, може да бъде интуиция или колко добре се справя човек с живота. Заради това не би трябвало да поставяме интелигентността в рамка и да я измерваме с някакви ограничаващи я скали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мноо съм прост

    24 0 Отговор
    Нищо не разбрах
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 един

    1 0 Отговор
    На Земята съществува малко известна само сред някой среди ПОДВОДНА ЦИВИЛИЗАЦИЯ,която е преживяла всички катаклизми на планетата ни без това да се отрази на развитето им. Те са хиляди години пред нас и в момента управляват живота ни. Ние сме само кокошките в техния курник. Всичко това не се оповестява, защото се счита, че би нарушило жизнените ни показатели и способноста ни да си изпълняваме мисията като вид. И без това повечето хора предпочитат да си живеят в сладките заблуди, от колкото да си мръднат мозъците и да осъзнаят какво става около тях...
  • 4 един

    1 0 Отговор
    Теорията на Дарвин е само средство за забулване на истината, което вече е на път да бъде отхвърлено не само от Турция /справка- Ердоган забрани изучаването на теорията на Дарвин и я обяви за несъстоятелна и слабо вероятна/. Но се опасявам, че дори при съвременната глобализация, ще се намерят други начини за заблуда на "стадото" и нещата няма да се променят много. Освен за тези, които намерят начин да не са от него.....