Last news in Fakti

24 Август, 2017 21:33 1 539 1

Хората на средна възраст стават все по-мързеливи

  • средна възраст-
  • възрастни хора-
  • разходки-
  • упражнения-
  • здраве

Правителствена агенция, занимаваща се с общественото здраве в Англия, се фокусира върху хората на средна възраст, поради спада в техните нивата на активност, съобщи Би Би Си.

Длъжностни лица в общественото здравеопазване в Англия заявиха, че повечето хора, навлезли в 40-те си години, намаляват до голяма степен физическата си дейност и стават изключително пасивни. Те приканват хората на възраст между 40 и 60 години да се разхождат, колкото се може по-често. Според тях само 10 минути ходене на ден могат да окажат огромно въздействие върху тяхното здраве, намалявайки риска от ранна смърт с 15%.

Въпреки че дневната 10-минутна разходка изглежда почти незначителна, тя ще бъде достатъчна, за да подобри високото кръвно налягане, ще намали риска от диабет и ще предотврати мускулно-скелетните проблеми, както и проблемите с теглото и депресията.

Правителствената агенция, занимаваща се с общественото здраве в Англия, публикува притеснителни статистики, според които четирима от всеки десетима на средна възраст се разхождат максимум един път в месеца.

За да помогне, правителствената агенция популяризира безплатното приложение Active 10, което следи броя стъпки, които човек прави, като едновременно с това дава и съвети как да сме по-активни в ежедневието си.

Заместник-директорът на въпросната агенция, д-р Джени Харис, заяви: „Знам от първа ръка, че множеството приоритети в ежедневието ни карат да сложим упражненията и разходките на заден план. Но да отидеш до магазина пеша, вместо да шофираш, или да правиш бърза 10-минутна разходна всеки ден, може да удължи живота ти с няколко години, което си заслужава усилията.“

44-годишната Морийн Еймомор започнала да прави редовни разходки преди около три години, водена от желанието си да подобри здравето си и да свали няколко ненужни килограма. По това време жената тежала почти 120 килограма, но с новата си програма успяла да свали цели 30 килограма в рамките на 7 месеца.

Морийн се присъединила към местна група за организиране на разходки в графство Кент, Югоизточна Англия. Новото занимание се харесало толкова много на англичанката, че в крайна сметка тя се превърнала в лидер на своя собствена група.

Тя също използва Active 10 и насърчава участниците в нейната група да направят същото, като описва приложението като „наистина полезно, бързо и лесно“.

Току-що навършилият 60 години Лиъм Куигли е друг любител на разходките.

"Родителите ми ме извеждаха на разходки постоянно", казва той. "За съжаление обаче с годините започнах да пия много повече, отколкото трябваше, както и да консумирам всички възможни нездравословни храни. Реших, че е време да се взема в ръце и се записах в групата за организиране на разходки - Stockport Walkers. Откакто се присъединих, загубих 12 килограма, което ми се отрази много добре", казва още Лиам.

Много лични лекари са посъветвани да насърчават пациентите си да се разхождат по-често, както и да ускорят скоростта на поне 3 мили в час. Това ще ускори тяхното дишане и ще увеличи сърдечната им дейност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    4 2 Отговор
    На 55 години съм, плувам между 3 и 4 км. през ден и се чувствам задоволително... Но с 10-минутна разходка на ден да подобриш здравето си е илюзия, по-лошо - ИЗМАМА!