21 Декември, 2011 10:00 944 0

Умъртвиха 17 000 пилета в Хонконг заради птичи грип

  • птичи грип-
  • хонгконг

Износът на кокошки е спрян за три седмици

Хонконгските власти наредиха да бъдат умъртвени 17 000 пилета на един пазар, след като в труп на пиле бе установена зараза с птичи грип. Взетата проба показала наличие на опасния щам H5N1.

Във връзка с откриването на вируса H5N1 е засилен контролът и в други търговски обекти, където се търгува с домашни птици. Като превантивна мярка е спрян износа на кокошки за три седмици.

Бившата британска колония има печалната слава на родина на „птичия грип“- вирусът бе открит тук през 1997 година и тогава стана причина за смъртта на шест души. Веднага след това последва унищожаването на кокошките.

От 2006 година, заради избухването на нова инфекция бе изобщо да се отглеждат домашни птици, с изключение на специализираните птицеферми.

През последните седмици са уловени два случая на заразяване с вируса H5N1 при диви птици, което означава, че инфекцията продължава да съществува в околната среда на региона.

Преди няколко дни властите затвориха училище заради птичи грип, след като експертите откриха мъртва птица, заразена от болестта. Болната чайка е била открита от 48-годишна служителка в училището. На следващия ден птицата умряла, а анализът показал, че в тялото й има вирус на птичия грип, разкри представител на местното здравно министерство.

Жената, която е контактувала с птицата, е развила симптомите на заболяването – треска, разстройство и възпалено гърло. За щастие тестът не е открил щама на грипа типа A(H5). Предстои облаче да бъде изследван и 11-годишният син на заболялата служителка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА