14 Октомври, 2017 08:37 3 239 0

Възпаленията в тялото ни правят дебели?

  • възпаление-
  • тяло-
  • затлъстяване-
  • колограми-
  • тегло-
  • дебели-
  • възпаление-
  • тяло-
  • затлъстяване-
  • колограми-
  • тегло-
  • дебели

Каква е връзката между възпаленията в тялото и наднорменото тегло?

Възпаленията в тялото ни правят дебели? - 1
Снимка: shutterstock

Какво е общото между възпалителните процеси в тялото ни и наднорменото тегло? Оказва се, че двете неща са взаимосвързани и едното води към другото, като процеса е двустранен. С други думи излишните килограми предизвикват възпаления, а възпаленията предизвикват затлъстяване, въвличайки ви в един безкраен кръговрат.

Възпалението е естествена реакция, която нашето тяло прави, когато се опитва да се предпази и да се пребори с дразнители като външни замърсявания, инфекции, токсини и др., все неща, които биха попречили на естествените функции на тялото. Възпаленията са част от естествената ни защитна система. Но понякога имунната ни система не успява да разчете правилно сигналите, балансът се губи и моментното възпаление, което трябва да отмине, се превръща в хронично, а това води до множество проблеми.

Според резултати от научни изследвания, проведени в тази област, ако възпалението попадне в мастните клетки, то би могло да причини затлъстяване.

Така възпалителният процес, който има за цел да ни защити и предпази, се превръща в опасност за здравето.

Според изследвания, един от факторите, които могат да доведат до подобни състояния, са прекомерната консумация на вредни храни.

Коя е най-разпространената причина да се правят системни възпаления?

Това е начинът на хранене. Храните, които възпаляват, са рафинираните продукти, съдържащи бяло брашно, захар и мазнини, храни с висок гликемичен индекс. Стресът, обездвижването, токсините, замърсяването, алергените като глутен и др., също водят до възпаления.

Ако имате синузит, мигрена, алергии, астма, колити, артрити, наднормено тегло, акне или кожни проблеми — причината за всичко това е наличие на възпаление в тялото ви. Изследванията, свързани със затлъстяването, определят възпалението като основен причинител за трупане на килограми, особено при нарушена функция на панкреаса и нарушен баланс в кръвната захар.

Скорошно изследване установи, че мастните клетки, освен че секретират хормони като лептин, който намалява апетита, естроген, кортизол и тестостерон, произвеждат и възпалителни молекули. Предизвиканото възпаление от тях води до повече мастни клетки, това води до повече възпаления, като се образуват различни възпалителни гнезда в тялото и се засяга цялостното му функциониране.

Често мастните клетки около кръста, са най-големият източник на възпаление. Когато консумираме храна, храната диктува на клетките и на тялото буквално дали да трупа, дали да отслабне, дали да разпали възпаление и др.

Когато се храним системно със захар, наситени мазнини или много калории от рафинирани продукти, мастните клетки произвеждат възпалителна молекула, която се нарича „тумор некрозис фактор алфа“. Тя забавя метаболизма и причинява натрупване на килограми.

Науката вече е открила и кои са методите да се противодейства на тези възпаления.

Зеленчуците, плодовете, зеленолистните зеленчуци, омега-3 мазнините, варивата и зърнените култури (заради фибрите), всички те се нареждат на първите места в борбата с възпаленията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА