Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

10-те най-често използвани ненужни медицински теста и лечения

Публикувана: 11 Октомври, 2017 05:45
0 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1289
10-те най-често използвани ненужни медицински теста и лечения
Снимка: shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ

Лекарства, изписани на пациенти, които всъщност не се нуждаят от тях. Назначени изследвания, които не разкриват проблема, или разкриват друг, несъществуващ "проблем". Процедури, при които има по-голям риск, отколкото полза.

Някои от най-шокиращите примери за медицински злоупотреби в Америка бяха описани в ново проучване на изследователи от факултета по медицина към Университета на Мериленд (UM SOM), публикувано в Journal of the American Medical Association.

Изследването няма за цел да опозори лекарската професия и да втълпи страх у пациентите, а да направи здравеопазването по-ефективно, да спести средства, неудобства и болки на пациентите, съобщава EurekAlert.

Да вземем например прилагането на стрес теста. Той включва ходене по бягаща пътека, докато монитори записват сърдечната честота, сърдечния ритъм и кръвното налягане. Това е полезен тест за хора, които имат симптоми на сърдечни заболявания като болка в гърдите, когато са активни или под стрес. Но няма полза за хора, които се чувстват добре.

Около 15% от случаите на прилагането на стрес теста показват проблеми със сърцето, които в действителност не съществуват. Тези "заблуждаващи данни" може да доведат до ненужна тревога и по-нататъшно изследвания, които често включват инвазивна ангиограма. За извършване на това изследване лекаря трябва да вмъкне тънка тел и пластмасова тръба, наречена катетър, в кръвоносен съд в слабините и маневрирайки да стигне до сърцето. При ангиографията усложненията не са рядкост.

Проучването е водено от д-р Даниел Морган, доцент по епидемиология и обществено здраве и инфекциозни заболявания в UM SOM и ръководител на инфекциозна болница в Медицинския център Балтимор.

Той и колегите му изследвали повече от 2200 статии в различни медицински списания и накрая извели 10-те най-често срещани практики, които вредят на пациентите.

Ето кои са те:

1. Трансзофагеална ехокардиография (Transesophageal Echocardiography — ТЕЕ)

TEE е инвазивен тест, който се използва за диагностициране на сърдечни проблеми, които могат да доведат до инсулт. Въпреки че тестът има репутацията на чувствителен, скорошно проучване установи, че не дава по-добри резултати от по-прост тест. Тъй като това е инвазивна процедура, която изисква назначаване и прилагане на успокоителни, тя има повишени рискове за пациентите в сравнение с други алтернативи.

2. Компютърна томография белодробна ангиография (Computed Tomography Pulmonary Angiography — CTPA)

Използването на този тест в отделенията за спешна помощ се е увеличило значително през последните години. Методът позволява откриването на тромб, запушващ белодробна артерия, в рамките на пет минути, но излага пациента на йонизиращо лъчение. Изследователите установяват, че тестът е употребяван прекалено често в сравнение с по-малко рискови тестове. Прекалената употреба на CTPA може да доведе до забавяне, по-високи разходи и вреди на пациентите от ненужното излагане на радиация и контрастна боя.

3. Компютърна томография при пациенти с респираторни симптоми

Компютърната томография, хай-тек технология за сканиране, се използва все по-често при пациенти с респираторни симптоми. Проучването установи, че се използва и при пациенти, които нямат животозастрашаващи респираторни симптоми. В тези случаи компютърната томография може да доведе до фалшиви положителни резултати. Той също носи рискове за пациентите, като ги излага на радиация, а между 1,5 и 2% от всички ракови заболявания в САЩ се дължат на радиация от компютърна томография.

4. Ултрасонография на каротидните (сънните) артерии и стентиране

Новото проучване установи, че повече от 90% от каротидната ултрасонография при пациенти без симптоми, които в крайна сметка имат стентове или операция, се извършва при несигурни или неподходящи показания. Това предполага, че много от тези процедури може да са ненужни, като се има предвид риска от стентиране или операция.

5. Агресивна терапия на рака на простатата

Изследване на хора, които са имали операция на рак на простатата, след като са били диагностицирани чрез кръвен тест, установи, че смъртността, свързана с рака, е 1%, без разлика между групите, които са били лекувани, и тези, които не са лекувани. Също така ракът на простатата най-често се открива в зряла възраст, когато заболяването се развива относително бавно. Пациентът може да умре по други причини, много преди болестта да се развие до късния си етап. При това интензивното лечение може да доведе до еректилна дисфункция, висока тревожност и други затруднения. Това показва, че рисковете от лечението може да надхвърлят ползите при много пациенти.

6. Допълнителният кислород не помага на пациентите с ХОББ (Хронична обструктивна белодробна болест) и умерен недостиг на кислород

Това проучване установи, че даването на допълнително кислород на пациенти с хронична обструктивна белодробна болест, които са имали само лек недостиг на кислород, не подобрява качеството на живот или белодробната функция.

7. Няма полза от операция на увреден менискусен хрущял на коляното

Това изследване установи, че операциите на увреден менискус не подобрява симптомите. Консервативното лечение и рехабилитацията са по-ефективна стратегия — с по-малко рискове и по-ниски разходи, твърдят изследователите.

8. Няма особена полза от оралното хранене на хоспитализирани пациенти

Недохранването може да бъде свързано с по-лоши резултати за хоспитализираните пациенти. Но това проучване установи, че прилагането на хранителна интервенция на критично болни пациенти в повечето случаи хранене през устата не променя нищо в общата смъртност или продължителността на престоя в болницата. Изследователите заключават, че допълнителното орално хранене не трябва редовно да се прилага, тъй като няма полза за пациентите.

9. Стратегии за намаляване на злоупотребата с антибиотици

Почти половината от случаите на употреба на антибиотици е неподходяща, подлага пациентите на риск от нежелани реакции на лекарства и увеличава общия риск от резистентни бактерии. Това проучване изследва няколко метода за намаляване на процента на предписаните антибиотици от лекарите. Най-ефективният подход е да се покажат на лекарите същите показания с правилни рецепти. В тази група неподходящите рецепти намаляват от почти 20% на по-малко от 4%. В този контекст партньорският натиск може да бъде ефективен.

10. Ненужно сканиране на сърцето

Модерното изобразяване на сърцето при пациенти с болки в гърдите се употребява три пъти повече през последното десетилетие. На много пациенти с нисък риск се предписват изследвания, които могат да доведат до ненужна хоспитализация и интервенция. Съвместното вземане на решението за предприемане на процедурата ще намали броя на тестовете при пациенти с нискорискова болка в гърдите.

САЩ

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.