13 Октомври, 2017 14:35 1 066 3

Бялото носорогче Обан направи своя дебют в обществото (СНИМКИ)

  • носорог-
  • бял носорог-
  • малко-
  • дебют-
  • зоопарк-
  • сингапур

Малкото е първото мъжко, родено през последните 5 години в зоопарка на Сингапур

Бебе бял носорог направи първата си публична поява в зоопарка в Сингапур. Пред възхитените погледи на събралите се посетители, малкото опознаваше света като тичаше щастливо край майка си и гонеше кацналите по земята птици.

Малчуганът се роди на 6 септември, а появата му предизвика изключителна радост, защото бе първото мъжко бяло носорогче, родено в парка от 5 години насам.

Това бе и причината да получи името Обан, което на западноафриканския език йоруба означава "крал". То бе избрано, защото разкрива корените на белите носорози.

Малкото прекара първите няколко седмици от живота си в усамотение заедно със своята майка, но когато навърши месец, гледачите му решиха, че е време да го представят на света.

От зоологическата градина разказват, че Обан е "много любопитен и игрив" и лесно се превъзбужда.

Обан и майка му Донса бяха преместени в ограждението от отворен тип, където живеят още шест бели носорози.

След появата им в заградената площ, 32-годишната майка пазеше и следеше зорко действията на своето малко, което е 11-тото ѝ дете.

На първо време Обан ще прекарва само по два часа на ден в отвореното ограждение, като постепенно това време ще се увеличава, докато не догони графика на възрастните носорози.

В зоологическата градина в Сингапур са родени 21 бели рога, някои от които са изпратени в Австралия, Индонезия, Корея и Тайланд, като част от глобална програма за обмен и възстановаване на популацията на вида, припомня Channel News Asia.

Белият носорог е критично застрашен вид, но усилията за опазването му в последно време са постигнали известен успех, защото от скоро белите носорози бяха поставени в категорията "почти застрашени" от Международния съюз за опазване на природата.

Южна Африка е дом на около 20 000 бели носорози, около 80% от общия им брой в световен мащаб.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХХХ

    3 0 Отговор
    Аз ли нещо не виждам както трябва... цялата статия изчетох и все пак ми се струва, че това носорогче съвсем не е бяло. Нещо пак ни будалкат май, но този път от Сингапур...

    Коментиран от #3

  • 2 Гост 1

    0 1 Отговор
    Колега, виж втората снимка. Там най-много си личи. Само имай предвид, че това не е носорог албинос!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.