Last news in Fakti

31 Декември, 2011 19:08 2 026 1

Най-абсурдните пророчества

  • пророчества-
  • апокалипсис-
  • 2012 година

Компютрите нямат никакво бъдеще, атомната бомба е пълна утопия, а Обединението на Германия никога няма да се състои. Това са само част от най-неточните прогнози, правени някога. Има и куп други.
Краят на календарната година е времето на прогнозите, гадателите и предсказателите. Често обаче тези "пророци" не познават (елегантно казано) или откровено лъжат с пророкуванията си, пише „Дойче Веле“.

На германския книжен пазар може да се открие сборник по темата. В него публицистът Юрген Братер е събрал най-неточните прогнози в света.

Една от любимите му е тази на бившия шеф на американското Патентно ведомство Чарлз Дуел, който през 1899 година пророкува: "Всичко, което може да бъде измислено от човека, вече е измислено". Какво падение - тъкмо той е трябвало да знае, че всяко откритие води след себе си и други открития. Още повече, че по негово време тъкмо са били измислени радиото и автомобилът. Но има и още по-смешни прогнози.


Пишман-пророци...

През 1945 година американският адмирал Уилям Леи уверява президента Труман, че атомната бомба е най-голямата безсмислица, предприемана някога от Америка. "Тази бомба никога няма да избухне", убеден е тогава Леи. Няколко месеца по-късно америкаците хвърлят същата тази бомба над Хирошима и Нагасаки...

От по-нови дни помним думите на президента Джордж Буш "Мисията изпълнена" за войната в Ирак, изречени през 2003 година. Всички знаем, че тази война продължи години след това. През 1943 година пък не някой друг, а президентът на IBM Томас Уотсън е уверен, че на световния пазар ще има търсене за не повече от 5 компютъра?! Вярно, той прави това свое изявление във време, когато компютрите са приличали на чудовища, заемащи цели зали, струващи цели състояния, произвеждащи огромен шум и поглъщащи завидни количества електричество. Уотсън просто не е подозирал, че предстои да бъдат измислени транзисторът и микрочипът.

Предположения и догадки

Не са редки и случаите, когато с провокативни прогнози се търси защита на корпоративни или финансови интереси. Така например при появата на първите озвучени филми американското музикално дружество отхвърлило идеята с аргумента, че този звук бил вреден за слуха. Просто всичко си идва на мястото, когато добавим, че в ерата на немите филми оркестри свирели на живо по време на прожекциите. Т.е. много от музикантите живеели от това.

Дори "канцлерът на Обединението" Герхард Шрьодер се е лъгал. До последно - чак до падането на Берлинската стена през 1989 година той е вярвал, че шансовете за обединение на двете Германии са нищожно малки. И все пак то се случва, а Шрьодер е могъл да бъде и малко по-предпазлив в изказванията си на тази тема. Друга запомняща се "германска" прогноза е предсказанието на Франц Бекенбауер от 1990 година: "Години наред този отбор няма да бъде побеждаван!" Зад тези думи на кайзер Франц прозират едновременно оптимизъм и надменност: малко преди това Германия е станала световен шампион по футбол, а националният отбор е чакал попълнения от играчи на бившата ГДР.

Любопитството е чисто човешка черта. Стремежът да научим какво ни чака утре например ни кара всяка вечер да чакаме пред телевизора прогнозата за времето, казва Юрген Братер. Нищо ново - в крайна сметка човекът винаги се е стремял да надникне в бъдещето. Понякога дори с успех.   


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги Георгиев

    1 0 Отговор
    Абе, също така се е вярвало преди 150 години, че не може транспортно средство да развие скорост, по- висока от около 35 км. в час, защото въздухът щял да изостане и пътниците да умрат от задушаване, но на, за щастие не е така . Както се казва, според всички закони на физиката и аеродинамиката земната пчела не може да лети, обаче самата тя понеже не разбира ни от физика, ни от аеродинамика си лети без никакви грижи и проблеми...