Last news in Fakti

5 Януари, 2012 11:59 1 412 0

На Острова отново обмислят легализация на евтаназията

  • евтаназия-
  • асистирано самоубийство

Депутатите във Великобритания ще бъдат изправени пред труден избор дали да разрешат евтаназията на неизлечимо болни възрастни хора, съобщава в. „Телеграф“.

Комисия от водещи експерти настоява в доклад от 400 страници за промени в законодателството и да се разреши „асистираното самоубийство“.

Темата не е нова в дневния ред на Острова. През последните няколко години обществото на няколко пъти обсъжда дали да се предприемат реални стъпки.

Комисията, председателствана от Лорд Фалконър, препоръчва на британските депутати да разрешат на неизлечимо болни възрастни хора, на които им остава по-малко от година живот, да могат да изберат евтаназията без страх от съдебно преследване на лекарите.

Експертите препоръчват тежката диагноза да е потвърдена от поне двама лекари. Болният да е бил подложен на всички социални и медицински грижи по време на лечението. Решението да е взето без външен натиск и пациентът да е способен сам и в пълно съзнание да изпие „фаталната комбинация от лекарства“, уточнява в. „Гардиън“.

В средата на миналата 2011 година британците бяха шокирани от новината, че легендарният фентъзи писател Тери Пратчет желае да се подложи на евтаназия, след като дълги години води упорита борба с болестта Алцхаймер. Тогава стана известно, че Пратчет е подал молба в Швейцария, където процедурата е разрешенa.

Великият писател не желаел да напусне този свят в окаяно състояние и в тежест на близките си. Той ще изчака обаче завършването на последния си роман и тогава ще предприеме крайната мярка.

В Англия и Уелс „асистираното самоубийство“ се преследва от закона и се наказва със затвор от 14 години.

В Белгия е разрешена само доброволната евтаназия, но не и асистираното самоубийство.

Швейцария пък позволява на всеки човек, дори без медицинско образование, стига да не действа от себични подбуди, да помогне на някого да се самоубие.

Холандия също разреши както доброволната евтаназия, така и асистираното самоубийство.

В Орегон е разрешено само последното, и то при изключително строги правила – ако пациентът е с прогноза за по-малко от шест месеца живот.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА