14 Декември, 2017 05:46 2 445 0

5 начина да направите Коледа по-зелена тази година

  • коледа-
  • зелена-
  • устойчивост-
  • природосъобразен-
  • празници-
  • весело-
  • еко-
  • био

Напук на целия негативизъм и мрачното настроение, озарете празника с добро настроение

5 начина да направите Коледа по-зелена тази година - 1
Снимки: shutterstock

Коледа може и традиционно да се свързва със зеления цвят, но истината е, че малко неща около празника са наистина “зелени”. В онзи смисъл на устойчивост, природосъобразност и мисъл за природата.

Има ли смисъл да изброяваме — ненужните подаръци (защото просто трябва да отбиеш номера), тоновете гланцирана хартия и найлонови панделки (защото как да откажеш на продавачката в магазина), чашите и приборите за еднократна употреба за офис партито и дори да спрем само дотук, пак е предостатъчно. Спокойно — тук сме, за да ви помогнем с идеи и съвети как тази Коледа сме по-добри не само в мислите и сърцата ни, но и в поведението си — спрямо себе си, околните хора и природата, пишат от сайта farmhopping.

Вижте няколко идеи, с които да направите тази Коледа по зелена:

5 начина да направите Коледа по-зелена тази година

Използвайте рециклирана хартия за опаковане на подаръците
Това може да е най-обикновена кафява хартия — завържете с конопено или кокосово въже, добавете пръчка канела или малка шишарка, красиво парче стара дантела и готово! Може да използвате и хартиените торби от покупки — разрежете ги така, че да се получи правоъгълник и използвайте за външна част страната, по която няма щампа.

5 начина да направите Коледа по-зелена тази година

Сами направете подаръците
Вместо да подарите просто предмети, с които да отбиете номера, защото „трябва“, подарявате личното си време, въображение и старание — безценно е! Дори да не сте никак сръчни, има толкова много идеи, които може да приложите на практика. Защо например не приготвите нещо хем полезно, хем специално, хем вкусно? Бурканче мариновани люти чушки, кутия с коледни сладки, овкусено масло с подправки… не отнемат много време и умения за приготвяне, а кой би се разочаровал от такъв подарък?
Ако обаче никак не ви остава време, но искате да изберете нещо ръчно приготвено, пълно с вкус, любов и грижа, за повече здраве и добро настроение — има и по-лесен начин. В повечето сладкарници и пекарни предлагат страхотни сладки и сладкиши, в духа на Коледа, а в магазинчетата за биохрани можете да намерите интересни вкусни предложения. Малките бутикови арт магазинчета пък ще ви предложат симпатични идеи за стилен, изработен с вкус подарък, който да подарите.

5 начина да направите Коледа по-зелена тази година

Купувайте роди продукти
Дори да нямате абсолютно никакво време преди празниците, това не е извинение да претупате работата. Когато избирате местно отгледани и произведени продукти, подпомагате общността, в която живеете, и намалявате въглеродния си отпечатък, заради по-ниските разходи за транспорт. Потърсете малките производители, семейните бизнеси — по този начин парите, които ще похарчите, отиват директно при тях, вместо в сметката на изпълнителния директор на голяма корпорация, който и без това има от всичко по много.

5 начина да направите Коледа по-зелена тази година

Има алтернатива за всичко
Темата “за и против елхата на Коледа” се разисква всяка година, така че даже няма да я подхващаме. И без това е трудно — и естественото, и изкуственото си имат своите плюсове и минуси. Няма да защитаваме отсичането на дърво само за да украси дома ни в рамките на няколко дни, но не сме и големи привърженици на пластмасовите елхички, произведени в Китай и с всевъзможни химикали. Ако държите на това да внесете планински аромат и зеленина в дома, по-добрият вариант е да използвате клонки, вместо дърво — под формата на венец за вратата, или като украса в саксия или ваза. Или пък си измайсторете сами елха — от бамбукови пръчки и клонки или от морски дървета и мидички. Същото важи и за останалата украса — използвайте естествени неща, като шишарки, шипки, орехи, вечнозелени растения, или пък рециклирайте стари такива — като направите гирлянд от стари коледни картички, например.

5 начина да направите Коледа по-зелена тази година

Дарете ненужното
Докато се очиствате от лоши мисли и чувства с наближаването на края на годината, и си обещавате ново начало, очистете и дома. Всички онези вещи, натрупани в домакинските шкафове, гардероба, килера и мазето, които само трупат прах и премествате от ъгъл в ъгъл — ако не сте ги ползвали досега, няма да ги ползвате и занапред. Има достатъчно много благотворителни организации, към които да се обърнете, както и страници в социалните мрежи, където да намерите информация. Това, което е непотребно за вас, може да е точно онова, от което друг има нужда.

5 начина да направите Коледа по-зелена тази година

Много е лесно да се отдадем на цинизъм, особено по време на празниците. Напук на целия негативизъм и мрачното настроение на някои хора, който ще излея жлъчта си в социалните мрежи, използвайте времето си конструктивно и предайте на колкото се може повече хора доброто си настроение. Не само защото са празници, а защото така би трябвало да е винаги. Обърнете гръб на навъсените и сърдитите и предайте на околните малко от вашата доброта, весел дух и настроение.

5 начина да направите Коледа по-зелена тази година


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА