4 Януари, 2018 19:44 3 798 6

Близо $1 млн. ще струва ново лекарство срещу рядка болест на очите

  • наследствена дегенерация на ретината-
  • лекарство-
  • лечение-
  • медикамент-
  • рядко заболяване-
  • сащ-
  • одобрено

Медикаментът е бил одобрен от Федералната агенция по лекарствата в САЩ и скоро ще излезе на пазара

Близо $1 млн. ще струва ново лекарство срещу рядка болест на очите - 1
Снимка: shutterstock

Новаторско лекарство, което буквално ще кара слепите да прогледнат, ще бъде пуснато съвсем скоро на пазара в САЩ. Медикаментът, наречен Luxturna, ще се продава за фантастичната цена от 850 000 долара, която ще го направи едно от най-скъпите в лекарства в света.

Лекарственият продукт, създаден за лечение на наследствена дегенерация на ретината, която може да доведе до пълна слепота, се прилага еднократно, съобщават неговите създатели от базираната във Филаделфия лаборатория Spark Therapeutics.

Luxturna е течност, която се инжектира директно в окото на пациента с микроскопична игла по време на хирургическа процедура. С помощта на вирус, лекарството вмъква нови гени (нормални гени RPE65) в клетките на ретината на пациентите. Този трети вариант на гените не премахва и не замества двата мутирали гена, причиняващи болестта. Макар увредените гени да остават в клетките, новият, привнесен, ген, е способен да функционира така, че да коригира проблема със зрението.

Близо <p> млн. ще струва ново лекарство срещу рядка болест на очите

Медикаментът, който ще струва на пациентите по 425 000 долара на око, все пак не успя да надвиши първоначално очакваната цена от 1 милион долара, която бе обсъждана преди лабораторията да получи одобрение за пускането му на пазара от Федералната агенция по лекарствата (FDA) в средата на декември.

Въпреки че лекарството се продава на отделни дози, медици коментират, че този вид дегенеративно заболяване почти винаги засяга и двете очи. Това означава, че пациентите ще се нуждаят от две дози и неминуемо ще трябва да заплатят сумата от 850 000 долара.

Luxturna стана първата одобрена от FDA генна терапия за лечение на наследствени генетични мутации.

Производителите на новаторското лекарство, което няма еквивалент на пазара, все пак обявиха, че ако продуктът им не постигне желания резултат, те ще върнат на пациентите половината от заплатената за него сума. Този стратегически ход най-вече има за цел да предпази лабораторията от възможната вълна от критики, имайки предвид колко струва медикаментът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хуан Карлос

    2 3 Отговор
    Пази Боже сляпо да прогледне....
  • 2 Било

    11 0 Отговор
    Най-голямата гадост която съм чел.Дай 850 000 и ще виждаш тия нямат нищто човешко
  • 3 hmhmhm

    3 0 Отговор
    Според мен част от парите трябва да ги дава държавата. И да се сметне наистина ли е толкова скъпо. Говорим за вирус на който се прикача ген отговорен за синтеза на някакъв белтък на ретината. Ако това стане ще е ок. На теория е добро но на практика. Все пак трябва и опитни хора(животни) да се тества дали работи.
  • 4 Да се замислим!!!

    8 0 Отговор
    Колко сме богати!!само защото виждаме!
  • 5 Антон 1

    7 0 Отговор
    Тези законодатели , които допускат това да става , където и да е по света :
    Не са прави и техните майки не са прави и цялата им рода не е права !

    Колкото и да струва разработката ,губи смисъл при тази цена !
    На май.....им в п.......та !
  • 6 Кобрата

    0 0 Отговор
    А откъде един незрящ човек да изкара 850 000 долара?
    Тези, които са сложили тази цена, не са хора... Това са алчни нещастници, които искат да забогатяват бързо от страданието на хората