Last news in Fakti

19 Януари, 2012 13:13 1 312 4

Искат забрана за пушене и на открито

  • цигари-
  • пушене

Две граждански организации против тютюнопушенето искат разширена забрана на пушенето и на открити места, където има деца. Те настояват забраната да важи и за откритите спортни обекти, спирките на обществения транспорт и на работното място.
Организациите внесоха в парламентарните комисии допълнение към вече предложените от Министерския съвет промени в Закона за здравето, предаде БНР.
От 1 юни в страната се въвежда пълна забрана на пушене на обществени места.
Според гражданските организации, предложението да се допусне тютюнопушене в обособени самостоятелни помещения в сградите на летищата противоречи както на обществения интерес за преодоляване на проблема с тютюнопушенето в България, така и на интересите на туризма.
Те настояват законът да се прилага ефективно и да се регламентира участието на повече контролни органи в тези дейности, на Инспекцията по труда, на областните дирекции по безопасност на храните, на полицията, както и на лица, определени от кметовете на общините.
Предлага се и чрез промени в Закона за здравето да се даде възможност на специално обучени и оправомощени със заповед от министъра на здравеопазването представители на обществеността също да съставят актове за нарушения.
Коалицията за живот без тютюнев дим обединява над 30 организации и граждански инициативи.
Пълната забрана за пушене се подкрепя и от 60% от всички българи, и над 70% сред непушачите, стана ясно наскоро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Войн

    0 0 Отговор
    АЗ СЪМ ЗА !!!
    Тотална забрана на тов тровене !!
    както и за вдигане аз здравните осигуровки на пушачите !!!
    изобщо тази простотия трябва да бъде прекратена !
  • 2 Тони-София 37г.

    0 0 Отговор
    ---Бе Войне и под вода да го забранят даже ,не само на открито ,че може някоя рибка да задушат пушачите,а пък на открито като запалят падат гаргите в София както си летят от цигарения дим ще да е! :) Бе ставате смешни вече бе Герб :) :) :) Работа не си намирате вече да си оправдаете високите заплатки ми с глупости пак се занимавате! Смях голям сте :) :) :)
  • 3 Аз Бре

    0 0 Отговор
    "Пълната забрана за пушене се подкрепя и от 60% от всички българи, ..." - не пишете глупости, че ще ви се смеят и децата! Демагози!
  • 4 долу тутуна

    0 0 Отговор
    Да се забранят цигарите за продажба!