12 Март, 2018 17:21 4 145 4

Странен лед, заключен в диамант, е намерен дълбоко под земята

  • лед-
  • диамант-
  • находка-
  • дълбоко под земята-
  • вода-
  • количество вода-
  • водни ресурси-
  • планета-
  • лед-vii-
  • кубична молекулярна форма

Учените за пръв път се натъкват на лед - VII в природата

Странен лед, заключен в диамант, е намерен дълбоко под земята - 1
Снимки: shutterstock

Необичайна находка, открита дълбоко под земята, може би е доказателство, че във вътрешността на нашата планета има много повече вода, отколкото някога сме предполагали, пише сайтът ScienceAlert.

Откритието представлява находката на лед, заключен в диамант, изваден от дълбока мина.

Изследователите са направили откритието си докато анализирали как рентгеновите лъчи се пречупват от диаманти, събрани в Южна Африка, Китай, Заир и Сиера Леоне.

Водните молекули, открити в тези диаманти, са опаковани в твърда форма на лед. Те са част от течната вода, уловена в камъни далеч, надолу — под мантията, наречена преходна зона.

Тази находка не само би предизвикала леко преизчисляване на общото количество вода, което нашата планета съдържа, но ще промени и начина, по който се моделират процесите в земята — от начина, по който топлината се движи през кората до моделите, предсказващи честотата на земетресенията.

Макар да има предишни оценки за това, колко вода може да бъде задържана от горещите скали под налягане в тези дълбочини, единственият начин да се провери всяко от предположенията, е да се вземе проба.

Тъй когато става въпрос за повече от 600 километра под земята, не може просто да се изкопае шепа магма.

За щастие, на помощ на учение идва този малък прозрачен контейнер от природата — диамантът.

Наскоро бяха намерени частици минерал, наречен калциев силикат перовскит (CaSiO3) в диамант. Въпреки прогнозираното разпространение на тези минерали в геологията на нашата планета, те никога не бяха виждани — защото се намират толкова дълбоко под земята.

По подобен начин водните молекули от преходната зона се държат под налягане вътре в дефекти на кристалната решетка на диаманти от въглеродни атоми.

Налягането върху молекулите вода ги принуждава да се организират в различни структури, като ги превръща във форми на лед — които не са като обикновения лед, който можем да намерим във фризера. Тази свръхплътна форма на лед, намерена в диамантите, е известна като лед-VII.

Обикновеният лед, който например се добавя към напитките, е лед-I, при който водните молекули са организирани в шестоъгълна форма.

Но като водата се подлага на налягане, молекулите започват да се подреждат в друга форма. Лед-VII има кубична молекулярна форма и е два пъти по-плътен от обикновения лед. Такъв лед е открит случайно в диамант, изваден от дълбочина около 644 километра.

Учените знаят, че такъв лед се образува в космоса, но на Земята, преди се получаваше само в лабораторни условия под налягане до десетки хиляди атмосфери, но това е първият път, когато лед-VII е намерен естествено съществуващ вътре в диамант.

За своето откритие изследователите съобщават в списание Science.

Странен лед, заключен в диамант, е намерен дълбоко под земята


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КИН ДЗЯ ДЗЯ

    11 0 Отговор
    Само ми е чудно, как и с какво точно ... го извадихте от тази дълбочина?
  • 2 Лост

    33 7 Отговор
    От ГЕРБ са го извадили с дългите крадливи ръчички!
  • 3 Смолата

    24 1 Отговор
    Рекордът за най-дълбок сондаж е 12 262 метра. Какви 600км, какви 5 лв? Да не е 644м дълбока мината?
  • 4 гост

    6 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: изваден от дълбочина около 644 километра.
    fake news