17 Март, 2018 15:21 2 751 1

Кралските пингвини са обречени на изгнание

  • кралски пингвини-
  • обречени-
  • изгнание-
  • изчезнат-
  • климатични-
  • промени-
  • затопляне-
  • климат

Възможно е пингвините да изчезнат до края на века заради климатичните промени

Кралските пингвини са обречени на изгнание - 1
Снимка: Shutterstock

В резултат на климатичните промени кралските пингвини рискуват да умрат от глад, ако не потърсят убежище в Южния океан, който не е много гостоприемен за многобройните им колонии. 70% от тях могат да изчезнат до края на този век, според резултати от скорошно изследване на изданието Nature Climate Change, цитирани от "The Guardian".

Около 1,6 милиона двойки кралски пингвини, които са с по-малки размери в сравнение с императорските пингвини, живеят на субантарктическите острови Крозе, Кергелен и Принц Едуард. За да снесе яйце, на женската й трябва плаж, море без ледове и източник на храна, който е достатъчно близо, за да може излюпилото се пиленце да бъде хранено повече от година. Женската и мъжкият се редуват при мътенето на яйцето. Климатичното затопляне обаче тласка на юг, далеч от колониите пингвини, рибите и октоподите, с които те се хранят.

Затова пътуването на единия родител, заел със задачата да осигури храна, се удължава, заплашвайки живота на малкото, което е останало на сушата заедно с другия родител, освен ако не поемат към неизвестна дестинация.

"Ако не се вземат мерки, за да се постави под контрол климатичното затопляне, видът може да изчезне в близко бъдеще", заявиха Робен Кристофари и Селин Льо Боек от Френския център за научни изследвания и Емилиано Труки от университета във Ферара, Италия.

В случай че парниковите емисии се увеличат през 21 в., следвайки най-песимистичния сценарий на Междуправителствената експертна група по изменение на климата, 70% от 1,6 милиона двойки кралски пингвини вероятно ще се преместят другаде или ще изчезнат до края на века, отбелязаха учените.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Експерт

    2 0 Отговор
    Няма нищо страшно ,В Бъкингамския дворец има достатъчно !