Last news in Fakti

29 Март, 2018 09:15 2 744 1

Супер храни срещу пролетна умора (ВИДЕО)

  • пролетна умора-
  • храни-
  • плодове-
  • земенолистни зеленчуци-
  • риба-
  • леки меса-
  • бобови култури-
  • съвети-
  • умора-
  • изпощение-
  • пролет

Те ще ви помогнат да заредите организма си с витамини и полезни вещества и ще държат настрана неприятното състояние

Супер храни срещу пролетна умора (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

Пролетта дойде и вече можем и да я усетим, почувстваме и видим. Времето се затопля, природата се пробужда, цветята започват да се подават от земята и да разтварят цветчета. След дългата зима, пролетта носи надежда, любов и топлина... както и пролетна умора и депресия.

Съвсем скоро и вие най-вероятно ще почувствате първите признаци на пролетната умора. Признаците на пролетната умора са известни на всички — изтощение, постоянно желание за сън, разсеяност, липса на концентрация. Зимата е изсмукала и последните сили, скътани в нашия организъм, оставяйки ни вяли, уморени и изтощени.

Но как бихме могли да се предпазим или да се отървем от това състояние?

Някои храни са отлично оръжие в битката с пролетната умора. Те ще ви помогнат да заредите организма си с витамини и полезни вещества, така необходими за правилното функциониране на телата ни. Вижте кои са те:

Плодове

Плодовете, които играят най-голяма роля в борбата с пролетната умора са банани, цитруси, боровинки, киви.

Бананите например са и естествен антидепресант — витамините от група В, които се съдържат в тях, успокояват нервната система, а калият подпомага работата на мозъка, сърцето, мускулите и костите. Те съдържат и желязо, което пък предпазва от анемия, и магнезий, който спомага за по-пълноценен сън.

Цитрусите също са полезни срещу пролетната умора заради високото си съдържание на витамин С.

Зеленолистни зеленчуци

Разнообразието от тези зеленчуци през пролетта е голямо. Те са един от най-добрите начини да си набавим желязо. В менюто ни трябва да има зелени салати, домати, чушки, зелен лук, коприва, лапад, спанак. Зеленолистните зеленчуци съдържат витамините А, В, С, D, E, много лецитин, соли на калция, фосфора и желязото. Най-популярното растение за повишаване на хемоглобина е копривата – тя има кръвотворно действие и пречиства кръвта.

Целината пък сваля кръвното и повишава имунитета. Тя е отлично средство за справяне с претоварването на тялото и нервната система.

Добре е салатите, които приготвяте от зеленолистни зеленчуци да се подправят със зехтин, който е в групата на здравословните мазнини.

Леки меса и риба

Сред храните срещу пролетна умора задължително трябва да присъстват риба, яйца, черен дроб, пилешко месо.

Супер храни срещу пролетна умора (ВИДЕО)

Бобови култури

Да не забравяме и храните от семейство бобови, които подобряват тонуса — фасул, леща, грах, соя, нахут. Бобовите култури са сред храните от задължителния списък при борбата с пролетната умора. Те съдържат голямо количество целулоза, която бързо ни засища, обработва се много бавно, а при този процес с влакнините от тялото се изхвърлят и вредните токсини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака ви

    3 0 Отговор
    Супер здравословна новинка, мерси Миленче, но нека се поучат младите с тия снаксове и чипсове.