Last news in Fakti

20 Май, 2018 11:10 13 731 4

Бивш полицай обзаведе гроб с мека мебел

  • полицай-
  • обзавеждане-
  • мебел-
  • гробница-
  • тъст

Гробницата е с метален павилион с много прозорци и остъклено подпокривно пространство

Бившият полицай от ОД на МВР в Благоевград Никола Доганджийски-Колевеца изрази по доста нетрадиционен начин почитта и уважението си към покойния си вече тъст Величко Испиридонов. Върху гроба му, който е в по-голямото от двете гробища на миньорското село Брежани, Колевеца е вдигнал странна гробница, като е поставил върху каменна стена сив метален павилион с много прозорци и остъклено подпокривно пространство.

Върху прозорците от вътрешната страна са залепени хартиени икони. До паметната плоча на Испиридонов в единия край на гробницата признателният зет е поставил саксии с цветя, а вляво е оформил кът за покойника с мека мебел – диван и кресло, застлана с дантелено каренце масичка и три празни ракиени чашки върху нея, подредени върху поднос. Помещението е застлано с килимчета. Не липсва и панер с пластмасов банан, който явно е бил сред любимите плодове на покойника. Металният павилион е добре звукоизолиран, защото отвътре денонощно се чува звученето на църковна музика, но съвсем тихо, сякаш идва от другия свят, пише struma.bg.

Църковните песнопения през нощта вероятно правят мястото доста зловещо. Колевеца се е погрижил и за пространството около вечния дом на дядо Величко. До вратата на павилиона води стълбище, а вдясно от нея е монтирано нещо като пощенска кутия със снимката и трите имена на покойника. Тя обаче не се ползва за писма до него, а в нея близките оставят свещи, които конструкцията на кутията защитава от вятър и дъжд. Между павилиона и оградата на гробището са засадени млади фиданки, обкръжени от боядисани в бяло и зелено камъчета. Ако не е металният кръст, монтиран върху телената гробищна ограда на гърба на гробницата, отдалеч тя прилича по-скоро на бунгало за летовници. „Човекът си заслужаваше уважението, беше изключително добър и гостоприемен”, коментираха чистосърдечно хората в Брежани, много от които до момента още не са виждали гробницата на дядо Величко, защото тя е направена съвсем скоро.

Кметът на селото Благой Стефанов също призна, че само е минавал край нея, но не я е разглеждал обстойно. Във всички случаи обаче е единствената такава в България, предположи селският управник.
Павилионът-гробница ще бъде официално осветен в събота, когато роднините на Величко Испиридонов ще му изнесат 6 месеца. Сред присъстващите във всички случаи ще е и Колевеца, за когото се очаква да приема поздравления за необичайното гробищно съоръжение. Ако случайно времето се случи лошо, десетина от по-възрастните членове на рода биха могли да се съберат на сушина върху меката мебел, което е допълнителен бонус на гробницата.

Самият дядо Величко е бивш миньор в мина „Пирин”, който след пенсионирането си работил като полски пазач. Пенсионер е и зет му Н. Доганджийски, който свали полицейската униформа след 27 г. стаж в системата на МВР.

Коренът на Колевеца е от благоевградското село Логодаж, където той често ходи, особено добре познат е обаче на благоевградчани, сред които е минал целият му съзнателен живот. Бившият сотаджия много пъти е попадал във фокуса на общественото внимание заради атрактивното си и непосредствено поведение, но най-драматична бе ситуацията през 2011 г., когато той бе профилактиран по списък със 70 потенциални купувачи на изборни гласове. 2 г. по-късно го блъсна кола, докато шофираше мотоциклета си, а като житейска компенсация почти по същото време спечели 15 000 лв. от националната лотария. Сега Колевеца е на 58 г. и като млад и деен пенсионер има предостатъчно време да се грижи както за съпругата си Цецка, така и за гробницата на баща й.

Това е вторият необичаен начин за оформяне на вечен дом в община Симитли, а вероятно и в целия регион. През 2008 г. в гробището на общинския център калдарашкият род на строителния бизнесмен и член на националното Мешаре Валентин Борисов издълба под земята цяла стая, бетонира стените, пода и тавана и я обзаведе луксозно, а в средата на бетонната кутия погреба ромския барон Борис Петров. Калдарашите, които са занаятчии и най-богатото съсловие сред ромската общност, от столетия погребват членовете си с любимите им предмети, сред които телевизор, включен джиесем, аудиоуредба, дрехи, легло, уиски и т.н. Въпреки че са доста заможни, не всеки от тях обаче може да си позволи такова фараонско погребение, което понякога надхвърля 40 000 лева. Разточителният ритуал е заради вярването на калдарашите, че със смъртта просто преминават в следващия си живот.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    8 3 Отговор
    Мъртвия се нуждае от МОЛИТВИ,това тук е за пред хората!
  • 2 Диди

    16 2 Отговор
    Това показва колко е беден живият полицай
  • 3 Анонимен

    3 0 Отговор
    Народа изперка,а и този щом е бивш полицай не трябва да се коментира
  • 4 Виго

    0 0 Отговор
    То мяза повече на място за разпивки,каквито се правят по селата,отколкото на гробница,но всеки си го боли главата от различна страна.