26 Май, 2018 13:18 2 894 4

Парите са най-добрият стимул за отказ от цигарите!

  • цигари-
  • отказване от цигарите-
  • пушачи-
  • стумул-
  • пари-
  • финансов стимул-
  • университет на пенсилвание-
  • изследване-
  • учени

Ако искате да накарате хората да спрат да пушат… покажете им пари

Парите са най-добрият стимул за отказ от цигарите! - 1
Снимки: shutterstock

Парите променят всичко, дори когато става въпрос за тютюнопушене. Това твърди екип от изследователи от университета в Пенсилвания в своето ново изследване, което сравнява ефективността на различни програми за стимулиране на служителите да се откажат от цигарите на работното място.

Екипът открил, че най-добрият метод за отказване от цигарите е финансовият стимул или по-скоро заплахата от отнемане на предварително получено парично възнаграждение.

Констатациите, публикувани в специализираното издание The New England Journal of Medicine, поставят под съмнение твърденията, че електронните цигари са най-надеждния и сигурен начин за отказване от цигарите и са много по-добри от традиционните средства за помощ при отказ от тютюнопушене.

"Дали електронните цигари помагат на хората да спрат да пушат? Отговорът на този въпрос очевидно е "не". Не можем да открием никакви доказателства, че този метод е по-добър от предлаганите безплатни конвенционални средства за помощ", казва водещият автор на изследването д-р Скот Халпърн от медицинския факултет на Университета на Пенсилвания (Пен).

В изследването са участвали около шест хиляди пушачи от 54 различни компании, подложени на оздравителна програма. Доброволците били разпределени в няколко групи според методите, които трябвало да им помогнат да се откажат от вредния навик.

На първата група, екипът, ръководен от Скот Халпърн, давал мотивиращи материали за ползата от здравословния начин на живот; на втората — никотинови лепенки и други фармацевтични продукти; а на третата — електронни цигари.

На последните две групи, които също използвали никотинови лепенки и други материали, давали допълнително 600 долара, които участниците щели да изгубят, ако не се въздържат от пушене в продължение на шест месеца.

Резултатите показали, че само 0,1% от участниците в групите, в които била предложена традиционна помощ, отказали цигарите. За останалите групи показателите варирали между 0,5 и 3%.

Най-добри резултати показали участниците от последните две групи, които получили парични стимули. При това разходите били по-малко от онези, които харчат големите компании, за да откажат сътрудниците си от тютюнопушенето.

Въпреки това някои специалисти критикуват изследването, като заявяват, че не се знае колко човека от всяка група наистина са се възползвали от пособията за отказване на пушенето.

Парите са най-добрият стимул за отказ от цигарите!
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 stupid dog

    5 0 Отговор
    Като се обади някоя болежка ,цигарите на момента се оставят! Страх ,лозе пази!
  • 2 Един ....

    4 0 Отговор
    Вярно е , при повече пари , човек спокойно може да откаже цигарите и да мине на пури .
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    2 0 Отговор
    Само тъпаците може да се откажат за пари. Един здравомислещ човек знае рисковете и знае парите, по-голям стимул от здравето няма.
    Много е интересно, че хората са склонни да дават по 100-150лв за цигари месечно, но не и да купят нови гуми на колата, да дават тези пари за качествена храна или за наем на жилище в по-добър квартал. Варианти много: квалификационни курсове, ремонти на наличен апартамент, енергоспестяващи технологии, профилктика или неналежащи здравословни процедури, почивка. Хора, това са над 1500лв годишно, които биват изгорени само с негативни последици, когато ги спрете ще разберете.