Last news in Fakti

9 Юни, 2018 08:37 2 339 3

Защо се удължават денонощията на Земята?

  • удължават-
  • денонощия-
  • земя-
  • луна-
  • отдалечава
Защо се удължават денонощията на Земята? - 1
Снимка: shutterstock

Денонощията на Земята се удължават, защото Луната се отдалечава от нас и това се отразява върху скоростта на въртене на планетата ни, пише novini.bg.

Луната се отдалечава от Земята с по 3,82 см годишно, което много леко забавя въртенето на планетата ни. Така че ще изминат стотици милиони години преди да се наложи да се преизчисли продължителността на денонощието.

Учени от университета на Уисконсин-Медисън установили, че преди 1,4 млрд. години орбитата на Луната е била много по-близо от Земята и тогава въртенето на планетата ни около оста е било съвсем различно, а денонощието е продължавало само 18 часа.

"Отдалечаването на Луната въздейства на Земята както протягането на ръцете на въртящ се фигурист" - обяснява ефекта на разстоянието проф. Стивън Майърс.

Учените са направили изчисленията за въртенето на Земята по седиментите в скала на 90 милиона години и информацията, която те са им дали за климатичните цикли.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    12 1 Отговор
    Ясно. И билетът до Луната ще поскъпва. От сега ни подготвят.
  • 2 гост

    6 0 Отговор
    Ураа, ще спиме повече!

    Коментиран от #3

  • 3 Никой

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Но бас хващам ще ни увеличат и работния ден пропорционално хахах