Last news in Fakti

25 Юни, 2018 13:10 17 610 8

Мистерията с шефа на най-страшната полиция в света остава неразгадана

  • мистерия-
  • конспирация-
  • теория-
  • теории-
  • шеф-
  • началник-
  • гестапо-
  • третия райх

Остава неразгадана смъртта на шефа на Гестапо

Мистерията с шефа на най-страшната полиция в света остава неразгадана - 1
Снимка: Wikipedia

Какво се случва с някои от заемащите високи постове в специалните служби на Третия райх, си остава въпрос и до днес, но безспорно най-загадъчно е случилото се с Хайнрих Мюлер, шефът на SS службите. Той е бил и един от шефовете на тайната полиция Гестапо, заради което го наричали Мюлер Гестапо. Той е бил една от най-влиятелните фигури по време на нацисткия режим. С него са съгласувани всички заповеди за смъртно наказание, а след опита за атентата срещу Хитлер Мюлер застава начело на специална комисия за разследване на заговора, в резултат на което са убити над 7000 души.

Преди падането на Берлин Мюлер е видян в канцеларията на Райха. Официалните заключения гласят, че той се е самоубил, но след време се появяват доказателства, които гласят, че той е инсценирал собствената си смърт. Първият, който споделя тази хипотеза открито, е генерал-лейтенат Ханс Ратенхубер. Според него Мюлер се опитал да избяга на 2 май, но е заловен от съветски войници, след което е отведен в Москва. Предполага се, че тогава е принуден да стане съветски шпионин. Ратенхубер също бил сред пленените немци и разказва, че заедно с Мюлер са планирали бягство, но в последствие са се разделили.

Мистерията с шефа на най-страшната полиция в света остава неразгадана
Снимка: Wikipedia

Официалната версия през 1945 година обаче твърди, че Мюлер е открит мъртъв в униформа на SS службите и въпреки че лицето е било обезобразено, в тялото са намерени личните документи на шефа на Гестапо и затова се решава, че е той. Но в началото на 50-те години все по-често се появяват хипотезите, че това не е бил Мюлер.

Писателят Валтер Шеленберг издава книгата Лабиринт и създава истинска сензация с нея, понеже твърди, че Мюлер е станал част от съветското разузнаване още докато е бил шеф на Гестапо.

След Курската битка през 1943 година много от фашистките лидери разбират това, което Хитлер отказва да признае – че Германия ще загуби войната, и започнали да търсят варианти за спасение. В тесен кръг Мюлер споделя, че се възхищава на уменията на съветските разузнавачи, а някои дори смятали, че е готов да им сътрудничи.

Мистерията с шефа на най-страшната полиция в света остава неразгадана
Снимка: Wikipedia

В деня, когато Мюлер изчезва, изчезва и неговият близък приятел Кристиан Шолц, който живеел в негов дом в Берлин. Съществува версия, според която Мюлер се е свързал със съветското разузнаване посредством военното контраразузнаване Смерш, а тялото, което намират и погребват като шефа на Гестапо, всъщност е на Шолц. Тези теории стават все по-популярни и през 1963 година тялото от гроба му е ексхумирано, а следствието установява, че това не е Хайнрих Мюлер.

Така мистерията какво се случва с началника на най-страшната полиция в човешката история, си остава неразкрита и до днес.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гост

    11 6 Отговор
    Настръхнах!!!!!Явно много филми съм гледал,с такъв сценарий!
  • 3 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    4 6 Отговор
    Нали химлер е шефа тоз от де го изровихте?аа и адолф айхман
  • 4 Кърк патрик от звездолета

    8 3 Отговор
    Яяяяя тва е дядо
  • 5 Булава

    7 2 Отговор
    Велика страна Русия всички и служат дори и нашенските политици.
  • 6 Разведчик

    8 1 Отговор
    Мюлер не е шеф на сс а на гестапо, а валтер шеленберг не е писател а шеф на сд
  • 7 Кире Кирев

    0 1 Отговор
    баааа,дрън,дрън,та пляс!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.